Persbericht
4 juli 2001


1.6 miljoen huishoudens krijgen Animal Planet aangeboden via Essent's Preview tv

Hoofddorp, 4 juli 2001 - Animal Planet, de dierenzender bij uitstek en onderdeel van Discovery Networks Europe, is vanaf begin juli te zien op Preview tv van Essent Kabelcom. Met 1,6 miljoen aansluitingen is Essent Kabelcom de op een na grootse kabelexploitant van Nederland. Op basis van het kijkersoordeel kunnen de Programmaraden van Essent Kabelcom besluiten de zender al dan niet in het reguliere zenderaanbod op te nemen. Animal Planet is een joint venture tussen de Britse BBC en Discovery Networks Europe en behoort tot de zelfde maatschappij als Discovery Channel, dat volgens een recent kijkersonderzoek in vier regio's van Essent (Groningen/Drenthe, Friesland, Overijssel/Noord-Oostpolder en Twente) de meest gewaardeerde zender op de Nederlandse kabel is.

Animal Planet zendt kwaliteitsdocumentaires uit en richt zich vooral op het leven van zowel wilde, alsook huisdieren. Van orang-oetans in het Sumatraanse regenwoud, de olifanten in de Londense dierentuin, tot waargebeurde verhalen over de mensen die zich buitengewoon inzetten voor dieren. De programmering van Animal Planet is gericht op het hele gezin en dierenliefhebbers van alle leeftijden, waarbij de nadruk op entertainment ligt. Voor 2001 heeft Animal Planet meer dan 100 uur aan nieuwe programma's laten maken. De kijkers kunnen onder meer de volgende bijzondere programma's verwachten:

In de maand juli:
ANIMAL DOCTOR
Rebecca Harris en Eden Gaha doorkruisen heel Australië om een kijkje te nemen bij de opvangcentra van de dierenbescherming en de medewerkers te vergezellen op hun ronde. Ondertussen is Clodagh getuige van de gebeurtenissen in de behandelkamers van de beste en meest geavanceerde dierenklinieken in Australië. Iedere vrijdag vanaf 6 juli om 19.30 uur.

WHALE OF A WEEK
Om het belang van het internationale congres over de walvisvaart (week van 23 juli) en de toekomst van de walvis nog eens extra te onderstrepen, besteedt Animal Planet die week uitgebreid aandacht aan deze majestueuze zoogdieren. Maandag 23 t/m vrijdag 27 juli om 21.00 uur.

In de maand augustus twee wereldpremières:

ANIMAL FRONTLINE
Een nieuwe Animal Planet serie, iedere zondag vanaf 5 augustus om 23.00 uur.

In deze niets verhullende serie worden alle vormen van dierenmishandeling genadeloos aan de kaak gesteld en maken we kennis met mensen van over de hele wereld die alles in het werk stellen om een eind te maken aan dit soort misdaden, en de daders in hun kraag te vatten. En hun acties zijn succesvol, in sommige gevallen is het gelukt om een vaak eeuwenoude traditie te doorbreken door de bevolking bewust te maken van het dierenleed en de nutteloosheid ervan, en in sommige landen is het gelukt een wetswijziging te bewerkstelligen.

PET AWARDS
Animal Planet erkent huisdieren en baasjes die in een bijzondere of gevaarlijke situatie hebben bewezen dat ze voor elkaar door het vuur gaan. De kandidaten worden onderverdeeld in de volgende categorieën: Slimste huisdier; Trouwste vriend; Moedigste huisdier; Werkende huisdieren; Mafste huisdier of baasje; Heldendaden van of voor huisdieren; Heldendaden van of voor jonge huisdieren; Heldendaden van of voor huisdieren op school; Dierenredders; Beste dierenarts; Animal Planet Pet Awards kampioen - gekozen uit de winnaars van alle categorieën. De prijsuitreiking van de Animal Planet Pet Awards vindt plaats in augustus en wordt uitgezonden op zondag 23 september.

Animal Planet in Nederland
Animal Planet is sinds 28 januari 1998 beschikbaar op de Nederlandse kabel. Het station is voor alle gezinsleden aantrekkelijk en uit onderzoek blijkt dat de kijkers zijn onder te verdelen in 24% kinderen, 38% vrouwen en 38% mannen. Behalve in Nederland is Animal Planet Europe op dit moment te vinden in Wit-Rusland, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Kazakstan, Litouwen, Luxemburg, Malta, Moldavië, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland en de Baltische staten, Slowakije, Slovenië, Zweden, Turkije, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. Het kanaal zendt 18uur per dag uit in het Nederlands en een groot aantal andere Europese talen.

Over Preview tv
Met Preveiw tv biedt Essent Kabelcom haar klanten de mogelijkheid om mee te praten over het zenderpakket. Elk kwartaal is er een nieuwe zender te zien op Preview tv. Via antwoordkaarten en internet (www.previewtv.nl) kunnen de kijkers hun mening geven over de zender. De reacties worden samen met de uitslagen van een telefonisch marktonderzoek naar de Programmaraden gestuurd. Zij bepalen dan of de zender wel of niet in het zenderpakket moet worden opgenomen. Programmaraden zijn representatieve vertegenwoordigingen van de bevolking en spelen een prominente rol bij het samenstellen van het radio- en tv-aanbod van Essent Kabelcom.

Over Discovery Networks Europe:
Discovery Networks Europe (DNE) biedt op dit moment twaalf themakanalen: Discovery Channel Europe, Discovery Home & Leisure, Animal Planet, Discovery Travel and Adventure, Discovery Civilisation, Discovery Sci-Trek, Discovery Kids, Discovery Wings, Discovery Health, alsmede Discovery +1, Animal Planet +1, Discovery Home & Leasure +1 met een naar een ander uitzendtijdstip verschoven programmapakket van de desbetreffende kanalen.

Sinds de start van DNE in 1989 is het Europese marktaandeel gegroeid naar 28 miljoen huishoudens. Het programma-aanbod van DNE is beschikbaar in 20 talen en wordt via 35 satellietkanalen verspreid in 51 gebieden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De website van Animal Planet is toegankelijk via www.animalplanet.com.


- einde persbericht -

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Monogram Communication Strategies (MCS)
Marguérite van der Heyden
Tel.: 023 - 562 82 08;
Fax: 023 - 5651724
Email: margueritevdh@monogram.nl

Discovery Networks Europe
Kurt Pauwels
Tel: +32 2 25 32 853
Fax: +32 2 25 30 133
kurt_pauwels@discovery-europe.com