CDA

Van Gennip: gedoogcultuur in juridische hoofdstad van de wereld is contraproduktief

De Eerste Kamer heeft op 3 juli het groene licht gegeven voor de Nederlandse deelneming in het Internationaal Strafhof, dat in Den Haag gevestigd gaat worden. De woordvoerder voor het CDA, Jos van Gennip, greep deze behandeling aan om te onderstrepen, dat de uitgroei van Den Haag tot "juridische hoofdstad van de wereld" ingrijpende consequenties heeft voor de Residentie op vele terreinen.

Van Gennip vroeg de regering en de Kamer om aandacht voor de uitstraling van Den Haag als potentiële juridische hoofdstad van de wereld. "De keuze van Den Haag heeft een verplichtend karakter en de uitbouw tot juridische hoofdstad dient een omvangrijke agenda in te houden. Van de financiële verplichtingen tot de veiligheid, van eigen voorbeeldgedrag tot ruimtelijke ordening. Hoe verheugd wij ook zijn met die erkenning, toch moeten we rekening houden met het ontstaan van NIMBY (Not In My BackYard)-sentimenten, als bijvoorbeeld wegen worden afgesloten, extra controles worden uitgevoerd, demonstranten de stad overspoelen, of acties worden voorbereid om gevangenen te bevrijden."

Verder vroeg Jos van Gennip om nadere informatie over het voorziene tijdschema, de werkplanning en verantwoordelijkheidstoedeling van het bouwproces, en om aandacht voor de klachten van bijvoorbeeld de Duitse ambassadeur Von Puttkammer "over het volstrekt ontoereikend woningaanbod, of van de burgemeester Deetman, van Den Haag "over de overbelasting van gemeentelijke politiediensten in verband met deze internationale verplichtingen."

"Wat in ieder geval onverenigbaar is met die nieuwe status is een gedoogcultuur, die zou leiden tot vervuiling, onveiligheid, diefstal op grote schaal of tot royale beschikbaarheid van drugs. In de samenwerking tussen gemeentelijke en landelijke overheid moet Den Haag in alle opzichten een cleane en veilige stad wordt. De wereldpers kijkt niet alleen naar de Miloseviçen van deze wereld, maar ook naar de omgeving, waarin ze terechtstaan, en dat kan, zoals in de afgelopen maanden de buitenlandse persoverzichten overduidelijk aantonen, heel gemakkelijk contraproductief worden", aldus Van Gennip.

Tot slot merkte Jos van Gennip nog op: "De coïncidentie van de goedkeuring hier van dit Verdrag en het voorschot daarop met de gebeurtenissen van het afgelopen weekend, met als hopelijk snel vervolg de overdracht van Mladiç en Karadziç maken deze dagen voor de ontwikkeling van de internationale rechtsorde uniek."

De gehele bijdrage van Jos van Gennip aan dit debat is te downloaden door in de rechtermarge op de diskette-icoon te klikken.