Routeplanner op anwb.nl vernieuwd

Den Haag, 4 juli 2001

De zeer populaire routeplanner op anwb.nl is sinds vandaag vernieuwd. De planner, die dagelijks 40.000 maal wordt geraadpleegd, is uitgebreid, vereenvoudigd en hij houdt rekening met verkeersinformatie zoals afsluitingen en langdurige wegwerkzaamheden. Bestemmingen laten zich nu op straatniveau zoeken, al of niet met behulp van postcodes. Zo is de route van het Vrijthof in Maastricht naar de Nieuwestad in Ljouwert net zo makkelijk te vinden als de route van 2596 EC naar 2402 PV.

De achterliggende database van de planner is sterk uitgebreid. Omvatte de 'oude' routeplanner heel Europa op globale wijze en kon alleen worden gezocht op postcodegebied. De nieuwe versie beslaat 18 landen in Zuid- en West-Europa met veel meer details. De aanwijzingen bij de route worden gegeven van straat tot straat. Bij elke aanwijzing is een detailkaart beschikbaar.

De vernieuwde routeplanner herkent alle officiële Europese talen, inclusief het Fries. De gegevens worden ieder half jaar ververst. Zo blijven de kaarten up-to-date. Door een koppeling met actuele verkeersinformatie houdt de routeplanner nu ook rekening met afsluitingen, zoals de Montblanctunnel en diverse bergpassen in de winter, en met langdurige werkzaamheden, zoals aan de A10 West.

Sinds de introductie van de routeplanner op anwb.nl -begin 1999- is de belangstelling elk jaar meer dan verdubbeld. In de begintijd werden er gemiddeld 4.500 routes per dag opgevraagd. In 2000 waren dat er al meer dan 10.000 en dat aantal ligt momenteel al op zo'n 40.000 per dag. Om een snelle responstijd te garanderen, is de capaciteit van de servers flink uitgebreid.

Het gebruik van de routeplanner is gratis voor leden en niet-leden. Het aantal zoekcriteria zal binnenkort verder worden uitgebreid met toeristische bezienswaardigheden, treinstations, ziekenhuizen en andere belangrijke bestemmingen.

Noot voor de redactie (