Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 juli 2001

BIJDRAGE VAN EPPO BOLHUIS (PVDA) AAN HET ALGEMEEN OVERLEG OVER ICES

De PvdA pleit voor een ICES-programma dat uitgaat van een maatschappelijk gedragen analyse van de vraag waar de problemen in onze ruimtelijk-economische structuur zitten en wat de opgaven voor de komende jaren zijn. Voor wat betreft de Partij van de Arbeid is dit samen te vatten in twee doelen: streven naar duurzaamheid en streven naar een kenniseconomie.

De welvaart is onder twee paarse Kabinetten enorm gegroeid. Tegelijkertijd is de druk op natuur en milieu toegenomen. De leefbaarheid komt langs de infrastructuur meer en meer in het geding. Denk aan luchtverontreiniging, geluidhinder, ontsnippering e.d. De PvdA bepleit opname van een leefbaarheidspakket van 2 miljard gulden in het nieuwe programma. De druk op milieu en natuur moet in kaart worden gebracht. Net zoals nu voor het milieu gebeurt (De Boer-norm), moet rekening gehouden gaan worden met de natuurdruk en compenserende maatregelen in ICES worden opgenomen. De aanleg van groen rond de stad en de realisatie van de EHS zijn wat dat betreft prioriteiten.

Het tweede punt, de kenniseconomie, wordt voor de komende kabinetsperiode een belangrijk item. Het arbeidsaanbod zal volgens het CPB de komende periode sterk verminderen in vergelijking met het verleden. Economische groei zal moeten komen van productiviteitsgroei. En het proces van vergrijzing dat leidt tot een in relatieve termen steeds kleinere beroepsbevolking. Kennisverhoging, onderzoek en onderwijs zal derhalve een belangrijk onderdeel van het nieuwe ICES-pakket moeten zijn.

Belangrijk voor de PvdA is het integraal karakter van de ICES-aanpak. Het is niet nodig nieuw beleid te formuleren. Uitgegaan kan worden van Vijfde nota, het NVVP, de Natuurnota, de Nota Digitale Delta, het MIT etc. Het gaat er om te komen tot integrale pakketten waarin doelstellingen gebundeld worden en tegen elkaar afgewogen.

De vorige keer (1997/1998) is het hele proces, waarmee de Kamer is gekomen tot het ICES-II akkoord, niet erg transparant geweest. Dat moet nu wel het geval zijn. Belangrijk is tijdig de prioriteiten te bepalen en de beleidspakketten die daaruit voortvloeien.

De ICES-middelen worden vaak in aanvulling gebruikt voor een bepaald beleidsterrein. Zo komen er bijvoorbeeld natuurgelden, ter aanvulling op de natuurgelden die al op de meerjarenbegroting van LNV staan. Anderzijds geeft dat LNV natuurlijk ook de mogelijkheid te schuiven in de eigen begroting als er ICES-middelen beschikbaar komen. Het lijkt daarom goed als bij de toetsing, die de Planbureau's de komende maanden uitvoeren van de voorliggende projecten, ook gekeken wordt naar de begrotingsposten die er al staan voor een project. De PvdA vraagt de minister dit aan de Planbureau's voor te leggen.

De coördinatie door de minister behoeft in de ogen van de PvdA aandacht. De landsdelen en departementen klagen over een gebrek aan sturing.

De missiebrief

De minister stelt dat de Verkenning Economische Structuur, die in de zomer zal arriveren, de missiebrief uitmaakt. Daarvoor moet die wel aangevuld. De Partij van de Arbeid pleit voor balans in het komend pakket op basis van de genoemde criteria (duurzaamheid, ontwikkeling kenniseconomie)