Provincie Zuid-Holland


4-07-2001

GS Zuid-Holland:
Instemming met vrijwillige fusie 3B-gemeenten

De gemeenten Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs (de 3B-gemeenten) koersen aan op een vrijwillige herindeling tot een gemeente van ruim 60.000 inwoners. Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek denken daarbij aan een tijdstip rond 2006 als de VINEX-taakstelling voltooid zal zijn. Bleiswijk wil al eerder fuseren. Dat blijkt uit de tussenrapportage van een onderzoek dat Cap Gemini Ernst & Young heeft verricht in opdracht van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. De gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, eveneens in het onderzoek betrokken, moet volgens het onderzoeksbureau niet samengaan met de 3B-gemeenten, maar kan zich beter oriënteren op verdergaande samenwerking in de Zuidplaspolder.
Gedeputeerde Staten hebben het onderzoek aan de 3B-gemeenten toegezonden. GS delen de conclusies van de onderzoekers over de deze gemeenten. De drie gemeenten willen zelf de regie nemen in het voorgenomen fusieproces. GS stemmen daarmee in en hebben de drie gemeenten gevraagd vóór 1 december a.s. met een gezamenlijk plan van aanpak te komen.

Voor het onderzoek zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met de burgemeesters en gemeentesecretarissen van de 3B-gemeenten en Zevenhuizen-Moerkapelle. Daaruit blijkt dat in de 3B-gemeenten de noodzaak van een fusie wordt onderkend. De gemeenteraden van Berkel en Rodenrijs en van Bergschenhoek hebben bij de begrotingsbehandeling 2001 al een motie aangenomen om een plan van aanpak te maken voor herindeling van de 3B-gemeenten in 2006. Berkel en Rodenrijs zal tegen die tijd 35.000 inwoners hebben, Bergschenhoek 14.000.Bleiswijk (12.000 inwoners) wil eerder fuseren, in 3B-verband of eventueel met Zevenhuizen-Moer kapelle.
GS ondersteunen een keuze van gemeenten voor samenvoeging op vrijwillige basis. Nu de oriëntatie van Zevenhuizen-Moerkapelle op de Zuidplaspolder toeneemt vinden GS een samenvoeging van die gemeente met de 3B-gemeenten niet voor de hand liggen.
De 3B-gemeenten kunnen van GS zelf de regie krijgen om tot een fusie op vrijwillige basis te komen. Voorwaarden zijn dat de voorgenomen vrijwillige samenwerking voortgang vertoont en dat de drie gemeenten "gezamenlijk met een concreet plan van aanpak met een helder en ondubbelzinnig tijdschema aankoersen op samenvoeging". GS geven daarbij in overweging na te gaan of een vrijwillige samenvoeging, zoals Bleiswijk wenst, eerder mogelijk is, bijvoorbeeld in 2004 of 2005. In het plan van aanpak moet ook staan hoe zij tot aan de fusie de niet-vrijblijvende samenwerking zullen intensiveren.