Ministerie van Defensie



Kamervragen en antwoorden


Aanpassing van het vliegkamp Valkenburg

Onder verwijzing naar de bovengenoemde brieven bied ik u mede namens de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer hierbij aan de antwoorden op de schriftelijke vragen van de Tweede-Kamerleden Stellingwerf, Albayrak en Van 't Riet.

Beantwoording vragen van het Tweede Kamerlid Stellingwerf (ChistenUnie)

2000111000

Hebt u kennisgenomen van het bericht dat de marinestaf op korte termijn miljoenen guldens wil investeren in de aanpassing van het vliegkamp Valkenburg?

Ja.

1. Kunt u de inhoud van dit bericht bevestigen?

Ja.

2. Hoe verhoudt dit voornemen zich tot de discussie over een mogelijke sluiting van het vliegkamp, zoals in de 5e Nota Ruimtelijke Ordening wordt voorgesteld?
3. Acht u deze investeringen, zolang de 5e Nota Ruimtelijke Ordening nog niet definitief is vastgesteld, verantwoord gelet op de bovengenoemde discussie?

De 5e Nota Ruimtelijke Ordening bevat het voornemen dat het Marine Vliegkamp Valkenburg rond 2010 beschikbaar komt voor woningbouw. In het licht daarvan zijn de plannen inzake het vliegkamp heroverwogen. Daarbij geldt als uitgangspunt dat het vliegkamp zeker nog tot en met 2008 in gebruik blijft. De heroverweging heeft geleid tot een aanzienlijke neerwaartse bijstelling van de infrastructurele plannen op het vliegkamp. Het is echter uit oogpunt van wet- en regelgeving op het gebied van ARBO en Milieu alsmede uit oogpunt van vliegveiligheid en personeelszorg toch noodzakelijk in de komende jaren enkele plannen uit te voeren.

Beantwoording vragen van het Tweede Kamerlid Albayrak (PvdA)

2000111010

Bent u op de hoogte van de berichtgeving dat de marinestaf op korte termijn miljoenen guldens wil investeren in aanpassingen van het militaire complex Valkenburg?

Ja.

1. Indien dit bericht juist is, bent u het dan eens met dit voornemen van de marinestaf?

Ja.

2. Bent u bereid om de Kamer hierover zo spoedig mogelijk te berichten?

Ja. Ik verwijs hierbij naar antwoorden op de vragen van het Kamerlid Stellingwerf (2000111000) en het Kamerlid Van t Riet (2000111180)

Beantwoording vragen van het Tweede Kamerlid Van t Riet (D66)

2000111180

Indien het recente krantenbericht inzake investeringen in de infrastructuur op vliegkamp Valkenburg klopt, kunt u uitleggen waarom u de investeringen noodzakelijk acht?

Kortheidshalve verwijs ik naar de antwoorden op vragen van Kamerlid Stellingwerf (2000111000) betreffende hetzelfde onderwerp.

1. Bent u bereid een overzicht te geven van de bedoelde investeringen en die toe te lichten?

Ja. De herziene plannen betreffen het volgende. De huidige ziekenboeg is gelegen aan de provinciale weg en wordt gehuurd van de Duinwatermaatschappij Zuid-Holland (DZH). De ziekenboeg voldoet niet langer aan eisen van wet- en regelgeving. Tevens heeft de DZH het terrein waarop de ziekenboeg staat een andere bestemming gegeven, zodat de ziekenboeg verplaatst zou moeten worden. Inmiddels is het huurcontract formeel al enige tijd verlopen. In overleg met DZH wordt desalniettemin bekeken of de huur van de ziekenboeg kan worden verlengd voor de tijd dat het Marinevliegkamp blijft bestaan. In dat geval kan worden volstaan met een renovatie in plaats van nieuwbouw. Voor de uit milieuoogpunt noodzakelijke aanpassing van het hoofdplatform wordt gezocht naar een eenvoudige oplossing, zo nodig in combinatie met maatregelen op het gebied van de bedrijfsvoering. De nieuwbouw van een bedrijfsrestaurant is geschrapt. Het bestaande eetverblijf van de manschappen wordt aangepast en gaat dienen als eetverblijf voor de gehele bemanning. Daardoor komt een einde aan de bestaande situatie van het op drie plaatsen bereiden en nuttigen van maaltijden. Voor de invulling van de accommodatie van het personeel wordt gezocht naar goedkopere oplossingen, bijvoorbeeld door samenvoeging van verblijven en renovatie in plaats van nieuwbouw. De renovatie van hangaar 1 komt te vervallen. Wel zal aan de hangaar regulier onderhoud worden gegeven teneinde het gebruik van de hangaar te waarborgen. De renovatie van hangaar 6 en de installatie van een overdekte wasplaats aldaar komen te vervallen. Wel wordt een brandmeldinstallatie geïnstalleerd. Ook hier zal regulier onderhoud uitgevoerd blijven worden.

2. Zijn de voorstellen teneinde nieuwe investeringen te doen conform de planning van Defensie?

Nee. De oorspronkelijk in de plannen opgenomen projecten kenden een financiële omvang van ruim Mf 40 over een periode van 10 jaar. Na het uitkomen van de 5e Nota Ruimtelijke Ordening zijn de plannen aangepast. De herziene plannen kennen een financiële omvang van maximaal Mf 9, een afname dus tot minder dan een kwart van het oorspronkelijk geraamde bedrag. Verschillende geplande investeringen zullen dus niet worden uitgevoerd. Door de investeringen tot een minimum terug te brengen ontstaan weliswaar aanvaardbare arbeidsomstandigheden, maar deze zullen, zeker tegen de achtergrond van de geannuleerde investeringen, niet optimaal zijn. Het tijdpad is grotendeels onveranderd. Dit heeft vooral te maken met de reeds genoemde regelgeving. Een onzekere factor blijft de uitkomst van het overleg met de Duinwatermaatschappij Zuid Holland omtrent het handhaven van de huurovereenkomst van de ziekenboeg.