Ministerie van Financien

Titel: Rapport @Verbreding en verlichting@ van de Studiegroep



Aan de voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

4 juli 2001

AFP 2001-438 M

Onderwerp

Rapport Verbreding en verlichting van de Studiegroep Vennootschapsbelasting in internationaal perspectief

Op 11 juni 2001 heb ik namens het kabinet het rapport Verbreding en verlichting van de Studiegroep Vennootschapsbelasting in internationaal perspectief in ontvangst genomen. Het kabinet heeft deze studiegroep, onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris van Economische Zaken mevrouw mr. Y.C.M.T. van Rooy, verzocht een advies uit te brengen over de belastingen die in Nederland op bedrijven drukken. Bijgaand ontvangt u het rapport Verbreding en verlichting.

Het kabinet heeft met belangstelling kennis genomen van de inhoud van het rapport van de studiegroep. Het kabinet is de studiegroep erkentelijk voor de uitgebreide analyse van de ontwikkelingen op het gebied van tarief en effectieve druk in de EU over de afgelopen decennia. Ook heeft de studiegroep op een gedegen manier uiteen gezet dat de problematiek rond het tarief een andere is dan bij de effectieve druk.

Het kabinet verwelkomt dat met het advies van de studiegroep een aantal grondslagverbredende maatregelen ten behoeve van de financiering van een tariefverlaging in de Vpb in toenemende mate bespreekbaar blijkt, ook bij het bedrijfsleven zelf. Overigens is het duidelijk dat dit advies in samenhang gezien zal moeten worden met de nog uit te brengen rapportages van de werkgroep Vergroening II en de Verkenning Belasting- en Premieheffing.

Naar aanleiding van de behandeling van de Belastingherziening 2001 is besloten om enkele complexe fiscaal-technische knelpunten, betrekking hebbende op dividendstripping, de deelnemingsvrijstelling en de hybride leningen in de vennootschapsbelasting, voor te leggen aan de studiegroep. Het kabinet waardeert het zeer dat in het rapport mogelijkheden worden aangereikt om deze belangrijke fiscaal-technische knelpunten aan te pakken. Het kabinet heeft de maatregel die de studiegroep voorstelt inzake dividendstripping opgenomen in een wetsvoorstel dat inmiddels bij de Raad van State aanhangig is gemaakt. De andere onderdelen worden meegenomen bij het wetsvoorstel Belastingplan 2002.

De staatssecretaris van Financiën

W.J. Bos