Kamermeerderheid steunt motie van Dick Stellingwerf
Randmeer voor Noordoostpolder?
De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de haalbaarheid van de aanleg van een randmeer tussen de Noordoostpolder en het oude land van Overijssel en Friesland. In de vijfde Nota Ruimtelijke Ordening moet de optie van een randmeer voor de Noordoostpolder in elk geval open blijven door een ruimtelijke reservering, aldus Dick Stellingwerf van de ChristenUnie. Hij legde zijn visie neer in een motie, die op een grote meerderheid van de Kamer kan rekenen. De wens van de Kamer kwam aan de orde tijdens een overleg over het waterbeleid in de 21e eeuw.

Uit een verkennende studie van Rijkswaterstaat blijkt dat de aanleg van het randmeer veel mogelijkheden biedt. Volgens Rijkswaterstaat moeten de kansen die er nu liggen niet onbenut voorbij gaan. Deze rijksdienst vindt dat een randmeer een duidelijke waterhuishoudkundige betekenis heeft. Verder biedt het kansen voor allerlei ontwikkelingen op het gebied van waterbeheer, natuur en landschap, toerisme en recreatie en cultuurhistorie. Door de aanleg van een randmeer zouden de oude zeedijk en oude havenplaatsjes als Blokzijl, Kuinre en Vollenhove weer aan het water komen te liggen.

Stellingwerf betreurt de afwachtende houding van de staatssecretaris: Het is jammer dat zij hierbij niet het voortouw wil nemen. De houding van het ministerie van VROM, dat in het kader van de raming voor ICES-projecten 1,4 miljard gulden heeft gereserveerd voor een eventuele aanleg van het randmeer, spreekt mij meer aan". Hij gaat er van uit dat de aanleg van een randmeer niet alleen geld kost, maar ook grote maatschappelijke baten oplevert.

Grote maatschappelijke organisaties, waaronder de ANWB en natuur- en milieuorganisaties, steunen het initiatief van de Kamer. Randmeren zijn multifunctioneel. Dat bewijzen de bestaande randmeren tussen de Veluwe en de provincie Flevoland.