ChristenUnie wil vrijwillige bijdrage Kamer voor milieuschade door vliegreizen

Plant eens een boompje

Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vraagt het presidium van de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de Raming 2002 om de milieuschade door vliegreizen van de Kamer te compenseren door de aanplant van bomen: De Tweede Kamer moet maar eens laten zien hoeveel een gezond klimaat haar waard is. Als het klimaatprobleem ons ècht een zorg is, dan mag dat ons best wat kosten.

Vliegreizen zorgen voor een behoorlijke CO2-uitstoot en verergeren daarmee het wereldklimaatprobleem. In de Kamer klinkt daarom nogal eens een pleidooi voor invoering van een algemene belasting op vliegreizen. Maar de Kamer kiest zelf ook honderden keren per jaar het luchtruim. Eimert van Middelkoop wil daarom dat de Tweede Kamer het goede voorbeeld geeft en vrijwillig een paar tientjes extra betaalt voor de bestrijding van het klimaatprobleem: Het gaat mij niet om het vliegen met een schoon geweten, maar om het betalen van de werkelijke prijs, want in de prijs van een vliegticket zijn de milieukosten niet doorberekend.

De Stichting Trees for Travel heeft de klimaatwoordvoerders en het presidium van de Tweede Kamer benaderd met een programma om de uitstoot door vliegreizen te neutraliseren door middel van bosaanplant. Als de Kamer een contract afsluit met deze stichting koopt zij zogenaamde klimaatcertificaten van 30 gulden (14 euro). Eén certificaat komt overeen met 1,25 ton CO2. Het geld wordt geïnvesteerd in duurzaam bosbeheer en bosaanplant, waarvoor Trees for Travel samenwerkt met de stichting FACE.