Perskamer

Nieuwe methode om mosselzaad te kweken - Bijdrage aan duurzame ontwikkeling schelpdiervisserij

TNO

4 juli 2001

Mosselbroed kan in een bijzondere constructie van speciaal materiaal worden opgevangen en opgekweekt tot mosselzaad. Dit betekent in krappe jaren een welkome aanvulling op de hoeveelheid te vissen mosselzaad. Deze week is in de Waddenzee ten oosten van Den Helder een opvallend prototype van deze constructie geïnstalleerd, waarmee het uitvinderbedrijf West 6 B.V. in samenwerking met TNO de komende 5 jaar de nieuwe techniek wil beproeven.

persfoto_mosselzaadkweek.jpg (82132 bytes)

Door in zeewater zwevend mosselbroed van enkele millimeters groot in de drijvende constructie in te vangen, heeft het een grotere kans om in korte tijd uit te groeien tot mosselzaad dan op de wadbodem. Het mosselbroed hangt in de voedselrijke bovenste waterlaag en op veilige afstand van krabben en garnalen die zich op de wadbodem voeden met o.a. mosselbroed. Als het mosselbroed zo'n 2 cm groot is -het heet dan inmiddels mosselzaad- wordt het op een speciale wijze geoogst. Het is dan geschikt om op percelen van mosselkwekers te worden uitgezaaid, om daar uit te groeien tot consumptiemosselen.

West 6 heeft van het Ministerie van LNV voor vijf jaar vergunning gekregen om samen met TNO deze inmiddels beschermde techniek op de Waddenzee verder te testen en te ontwikkelen tot een commercieel interessante methode.

Ook dit jaar schaarste
Productie van mosselzaad is van groot belang voor de Nederlandse mosselsector. Traditioneel wordt mosselzaad opgevist van de wadbodem. De Nederlandse mosselkweek heeft jaarlijks 65 mln. kilo mosselzaad nodig, maar door natuurlijke dynamiek is er in veel jaren onvoldoende mosselzaad. Het Productschap Vis maakte deze week bekend dat nu, 2 weken voor het begin van het mosselseizoen, pas 8,5 mln. kilo gevangen is. Productie van mosselzaad in een in het water drijvende constructie is dan ook een welkome aanvulling om de productiecapaciteit van de Nederlandse mosselkweek op peil te houden.

Duurzaam
Het ontwikkelen van alternatieven voor mosselzaadvoorziening voor de jaren dat weinig mosselzaad gevist kan worden, is een van de elementen van de lange termijn visie op duurzame ontwikkeling van de schelpdiervisserij. Deze visie is onlangs door de sector gepresenteerd aan staatssecretaris Faber van LNV.

Meer informatie:
TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft