Gemeente Leiden

Tentoonstelling kunSt- en VlieGwerk in atrium Stadsbouwhuis

In het atrium van het Stadsbouwhuis worden regelmatig exposities georganiseerd.
Binnenkort krijgen de medewerkers van keramiekatelier kunSt- en VlieGwerk de gelegenheid hun producten onder de aandacht te brengen van bezoekers van het Stadsbouwhuis. Onderstaande tekst geeft tekst en uitleg over de activiteiten van kunSt- en VlieGwerk.

kunSt- en VlieGwerk
Dagelijks werken diverse keramisten van "kunSt- en VlieGwerk" in het atelier aan de Hogewoerd. De medewerkers hebben gemeenschappelijk dat ze een verstandelijke handicap hebben, die hen op het gebied van keramiek niet beperkt, maar juist uitdaagt tot subtiel vormgeven met klei.
Onder leiding van drie docent-begeleiders zijn de keramisten van maandag tot en met vrijdag bezig het vluchtige fenomeen 'inspiratie' in klei te vangen. Iedere dag is een dag van leren, om een nog beter resultaat te bereiken, zowel op ambachtelijk als beeldend terrein. De ambachtelijke vaardigheden zijn het gieten, afwerken en decoreren van serviezen. De decoraties zijn uniek van vorm en lijn. Het zijn ideeën uit de eigen belevingswereld en -door het handmatige- elk een kunstwerk op zich.
De laatste jaren is het beeldend aspect steeds meer naar voren gekomen, wat zich uit in het maken van objecten en beeldjes, maar ook het combineren van linosnede en klei.
Het streven is dat ieder afzonderlijk als keramist het plafond van zijn/haar kunnen weet te bereiken. De één is niet beter dan de ander; met z'n allen zijn de keramisten het gezicht van het atelier. Belangrijk is: het plezier hebben in het werken met klei en de uitdaging 'Wat kun je allemaal doen met klei?" aan willen gaan.