Vlaamse Volksunie

Minister Duquesne plant initiatieven inzake Europol

De Raad van Bestuur van Europol heeft vandaag een beslissing genomen over twee externe audits. Eén ervan betreft de controle van de contracten met de European Drugs Unit. De tweede audit betreft de veiligheidsmaatregelen binnen Europol. Na een aanbestedingsprocedure bepaalt Europol welke firma de opdracht krijgt.

Minister Antoine Duquesne van Binnenlandse Zaken wilde geen beroep doen op de Europese anti-fraudedienst OLAF. Deze houding is volgens de VU&ID-parlementsleden Els Van Weert en Bart Staes betreurenswaardig gezien de ernst van het Europolschandaal en de nauwe verwevenheid met de Europese Unie. OLAF had volledige duidelijkheid kunnen brengen in dit duistere dossier. Daarom ondervraagt europarlementslid Staes de Europese ministerraad begin september opnieuw over de onregelmatigheden bij Europol. Hij wil weten of de Europese politiekoepel al dan niet gebruikmaakt van gestolen informatietechnologie voor de informatiesystemen Eurint en Europolis.

In antwoord op een mondelinge vraag van kamerlid Van Weert had Duquesne vorige week gezegd dat hij tijdens het Belgische EU-voorzitterschap "een duidelijk standpunt zal innemen". "Doorzichtigheid, goed beheer en controle zullen onze ordewoorden zijn. Europol zal over heel belangrijke basisgegevens beschikken, wat waarborgen vereist inzake het gebruik ervan in het kader van de EU maar ook in het kader van de kandidaat-lidstaten", aldus de Belgische minister van Binnenlandse Zaken. Hij verklaarde ook "zelf van plan te zijn om tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap initiatieven betreffende Europol te nemen".

Auteur:
VU&I-fractie - Europees Parlement
Bart Staes - Lid van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: fvandenbroeke@europarl.eu.int
Url: http://bartstaes.vu.be