Verbond van verzekeraars

STAR beveelt een beperkingsregeling aan van pensioenverlies bij reïntegratie gedeeltelijk arbeidsongeschikten

Wanneer gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers een voltijd- of deeltijdbaan aanvaarden met een deeltijdpercentage groter dan hun arbeidsongeschiktheidspercentage, kunnen ze geconfronteerd worden met een te hoge franchise. Gevolg hiervan is dat er dan een minder dan redelijk en wenselijk pensioen wordt opgebouwd. Voor de oplossing van dit probleem heeft de Stichting van de Arbeid onlangs een aanbeveling gepubliceerd.

Het voorstel is ontwikkeld in overleg tussen de STAR en de stichting voor Ondernemingspensioenfondsen, (Opf), de Vereniging van bedrijfstakpensioensfondsen (VB) en het Verbond.

Lagere franchise
De oplossing die wordt aanbevolen, is het toepassen van een lagere franchise in de premievrije voortzetting in de pensioenregeling van de 'oude werkgever'. Voor reïntegrerende deelnemers met een hoger deeltijdpercentage dan het arbeidsgeschiktheidspercentage in het dienstverband wordt daardoor de premievrije pensioenopbouw in de 'oude' regeling verhoogd.
Om in die gevallen waar het probleem zich voordoet daarvoor ook daadwerkelijk een oplossing tot stand brengen, beveelt de STAR de gezamenlijk met de pensioenkoepels ontwikkelde oplossingrichting ook nadrukkelijk aan.

Beperkingsregeling is niet de enige oplossing
De aanbevolen oplossing sluit overigens niet uit dat ook andere oplossingen, bijvoorbeeld door het in veel voorkomende gevallen toepassen van de hardheidsclausule, effectief kunnen zijn. Ook kunnen door partijen beperkingen worden gesteld aan de tijdsduur van de mogelijkheid van een verhoogde pensioenopbouw in de oude regeling, als er sprake is van reïntegratie bij een andere werkgever. Hieraan kunnen financiële redenen ten grondslag liggen.

De Stichting van de Arbeid zal de voorgestelde aanpak aanbevelen aan partijen die betrokken zijn bij arbeidspensioenregelingen en, via de pensioenkoepels, ook aan de pensioenuitvoerders.

Bondig, juni 2001