Gemeente Groningen

10
JUL
14.48

Persbericht

Gemeente sluit convenant met GSM-operators
04-07-2001

Goede afspraken maken over de groei van de mobiele netwerken in de komende jaren en verder kijken dan de primaire rol van vergunningverlening. Dat is doelstelling van het convenant dat de gemeente Groningen vandaag met de vijf GSM-operators heeft gesloten. Groningen is de tweede stad in het land - na Den Haag - die een dergelijk convenant heeft gesloten. In het convenant zijn de randvoorwaarden van de gemeente en de wensen van de operators bijeen gebracht. Het convenant treedt per direct in werking.

Groei
Bedrijven en burgers maken in toenemende mate gebruik van mobiele telecommunicatie. Naar verwachting zal deze behoefte de komende jaren sterk blijven stijgen. KPN, Libertel-Vodafone, Telfort, Dutchtone en Ben - de mobiele telecom operators - hebben van de rijksoverheid frequenties toegewezen gekregen om al die mobiele bellers te kunnen bedienen. De operators moeten er voor zorgen dat in de hen toegewezen gebieden via hun netwerk mobiel kan worden gebeld (de zogenaamde dekking). De sterke groei van het mobiele telefoonverkeer leidt er echter toe dat het hebben van dekking niet betekent dat er altijd kan worden gebeld. Meer verkeer vraagt om grotere aantallen antennes. Daarnaast wordt er (naast spraak) in toenemende mate gebruik gemaakt van de mobiele netwerken voor andere diensten, zoals rechtstreeks toegang tot internet, boodschappendiensten (bv. SMS), informatiediensten en navigatie. Deze diensten vragen vaak om meer capaciteit.

Consequenties
Voor een dienstenstad als Groningen is een goed mobiel netwerk van groot belang. De ICT-sector is bovendien speerpunt in het economisch beleid. Een goed mobiel netwerk is voor het succes van de ICT-sector in Groningen dus een belangrijke voorwaarde. De gemeente wil dan ook de telecom-operators faciliteren met heldere - en snelle - procedures en regels. Met één ingang binnen de gemeentelijke organisatie. Daarnaast heeft de gemeenteraad besloten een aantal duidelijke kaders te stellen die onder meer te maken hebben met de belangen van bewoners, ruimtelijke en esthetische aspecten. Dit is vastgelegd in de nota GSM in Groningen die door de raad in september 2000 is vastgesteld.

Convenant
Op basis van dit raadsbesluit heeft de gemeente in samenwerking met MoNet (de overkoepelende organisatie van mobiele operators) onderzocht wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn voor de plaatsing van antenne-installaties voor mobiele communicatie in de stad Groningen. Randvoorwaarden van de gemeente en wensen van de operators zijn bijeen gebracht. Aspecten die in het convenant aan de orde komen zijn: gezondheid en communicatie met de omgeving, vergunningverlening, efficiënte en heldere procedures, planning en informatievoorziening, inpassing in de omgeving en handhaving.

Gezondheidsaspecten
Tot op heden is uit onderzoek niet gebleken dat mobiel bellen nadelige effecten voor de gezondheid heeft. Wel is vastgesteld dat een te grote blootstelling aan radiofrequente straling nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Vandaar dat de Gezondheidsraad hiervoor limieten heeft vastgesteld, waarbij ruime veiligheidsmarges in acht zijn genomen. Bij de plaatsing van antennes wordt hiermee altijd rekening gehouden. Ook in Groningen.
De gemeenteraad van Groningen heeft daar bovenop nog besloten dat de gemeente alleen medewerking verleent aan de plaatsing van antennes op woongebouwen en op gebouwen waarin mensen worden verzorgd of verpleegd, wanneer de betreffende aanvrager heeft aangetoond dat er geen uitvoerbaar alternatief beschikbaar is of komt.

Inpassing in de omgeving
Een ander belangrijk aspect is de inpassing in de omgeving. De afspraken op dit punt komen in het kort op het volgende neer: er is voorkeur voor integratie van antennes in bestaande bebouwing, kies in principe voor één hogere installatie op het dak boven verschillende kleinere, hoge (vrijstaande) installaties mogen in principe alleen bij infrastructurele knooppunten van stedelijk niveau en op bedrijventerreinen. Monumenten mogen niet worden aangetast. Het loket Bouwen en Wonen van de dienst RO/EZ fungeert als centrale ingang voor alle aanvragen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over het meenemen van de infrastructuur voor mobiele communicatie in de ruimtelijke planning (plannen van nieuwe woonwijken, bedrijventerreinen etc).