Gemeente Groningen

10
JUL
14.48

Persbericht

Groningen haalt banden aan met Green Bay, Wisconsin 04-07-2001

Eind juni heeft een delegatie uit Groningen een bezoek gebracht aan het Midwesten van de Verenigde Staten. Tijdens dit bezoek heeft de delegatie onder leiding van wethouder Koen Schuiling van Groningen bezoeken gebracht aan Holland Michigan, Grand Rapids en Green Bay, Wisconsin. In laatstgenoemde plaats is door de heer Schuiling en burgemeester Paul Jadin van Green Bay een Memorandum of Understanding ondertekend. Hiermee werden de reeds bestaande banden tussen beide steden benadrukt en is een stevige basis gelegd voor een verdere samenwerking.

De delegatie bestond naast Koen Schuiling uit diverse vertegenwoordigers van de gemeente Groningen.Daarnaast werd de Hanzehogeschool vertegenwoordigd door mevrouw Coutinho, directeur marketing en de heer A. Rodenboog, area manager International Business School. Andere deelnemers waren onder andere KAW Architecten en Saint BV uit Groningen.

De reis die was georganiseerd door de Michigan Desk heeft bij de deelnemers een positieve indruk achtergelaten. K. Dekker van SOZAWE was erg tevreden: 'We hebben gezien dat de Amerikanen gegroeid zijn in de aanpak van de werkloosheid en werklozenbegeleiding in vergelijking met ons bezoek aan Milwaukee, Wisconsin een jaar geleden. Deze informatie zullen we gebruiken bij de werkloosheidsbestrijding in Groningen, waar we elementen uit de Amerikaanse aanpak hebben overgenomen.' Ook Rodenboog was blij met het resultaat. 'Met twee universiteiten zijn vergaande afspraken gemaakt aangaande studentenuitwisseling en dat is meer dan we vooraf hadden gehoopt.'

Tijdens de reis is tevens gesproken met diverse Amerikaanse bedrijven die contacten willen leggen met Nederlandse bedrijven. In de Memorandum of Understanding is afgesproken dat binnen twee maanden beide steden een businessplan ontwikkelen dat voor Groningen zal worden uitgevoerd door de Michigan Desk.

Saint BV heeft voorts een succesvol bezoek gebracht aan Mirus, een bedrijf in gentherapie en aan Third Wave waar in dat kader testen worden gedaan. Het bedrijf rekent er op dat deze medische contacten verder kunnen worden verdiept. Daarnaast heeft men een bezoek gebracht aan het Science Park van de stad Madison. Saint BV heeft verder contacten gelegd ten behoeve van een door het bedrijf te organiseren congres volgend jaar over gentherapie.