Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Stand van zaken aanvragen onmisbare middelen

4 juli 2001 - Voor werkzame stoffen uit de bijlage bij de wet tot wijziging van de Bestrijdingsmiddelenwet 1962 (landbouwkundig onmisbare gewasbeschermingsmiddelen) konden tot en met afgelopen maandag onmisbaarheidsaanvragen worden ingediend. Door indiening van een volledige aanvraag zou de toelating van rechtswege voor deze middelen - die in eerste instantie tot 1 juli 2001 strekte - doorlopen.

Inmiddels is de termijn voor het indienen van dergelijke aanvragen verstreken. Onderstaande bijlage bevat een overzicht van werkzame stoffen en toepassingsgebieden waarvoor onmisbaarheidsaanvragen zijn ingediend en waarvan de toelating van rechtswege doorloopt. In dit overzicht is tevens aangegeven om welke gewasbeschermingsmiddelen het gaat. Deze mogen dus nog steeds worden gebruikt, in eerste instantie totdat het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen (CTB) heeft beoordeeld of deze aanvragen volledig zijn ingediend (dit zal uiterlijk 1 september as. plaatsvinden), en bij gebleken volledigheid tot uiterlijk 1 juli 2002 of zoveel eerder als het CTB op de aanvraag zal hebben beslist. Voor middelen met de werkzame stoffen carbofuran, chloorpyrifos, fenbutatinoxide, parathion-ethyl en pirimifos-methyl zijn geen onmisbaarheidsaanvragen ingediend. Voor deze middelen geldt thans een verbod om ze in de handel te brengen, in voorraad of voorhanden te hebben of te gebruiken. Dit verbod geldt ook voor de toepassing van middelen op basis van Simazin als onkruidbestrijdingsmiddel in de teelt van doperwt, herfst- en winterprei, schorseneer en (Chinese) rabarber.

BIJLAGE: toegelaten onmisbare stoffen en gewasbeschermingsmiddelen

Werkzame stofMiddelToepassingsgebieden
1carbarylSEVIN SLinsectenbestrijding in de teelt van appel, peer, pruim, zoete kers, zure kers; vruchtdunning in de teelt van appel 2chloridazonPYRAMIN DFonkruidbestrijding in bloembolgewassen 3chloridazonPYRAMIN FLonkruidbestrijding in bloembolgewassen 4chloridazonAGRICHEM CHLORIDAZON F.W. (nieuwe naam BETTER SC)onkruidbestrijding in bloembolgewassen 5dichloorvosDENKAVEPON-50insectenbestrijding in uitgangsmateriaal in teelten onder glas (zoals genoemd in de bijlage van de wet); geïntegreerde teelt (onder glas) van aardbei, aubergine, courgette, komkommer, paprika, rode peper, tomaat en bloemisterijgewassen, correctiemiddel in de bestrijding van trips in de geïntegreerde teelt van aardbeien (open lucht) 6dichloorvosDENKAVEPON KASAEROSOLinsectenbestrijding in uitgangsmateriaal in teelten onder glas (zoals genoemd in de bijlage van de wet); geïntegreerde teelt (og) van aardbei, aubergine, courgette, komkommer, paprika, rode peper, tomaat en bloemisterijgewassen, correctiemiddel in de bestrijding van trips in de geïntegreerde teelt van aardbeien (ol) 7dichloorvosLUXAN DDVP 60% VLOEIBAARinsectenbestrijding in uitgangsmateriaal in teelten onder glas (zoals genoemd in de bijlage van de wet); geïntegreerde teelt (og) van aardbei, aubergine, courgette, komkommer, paprika, rode peper, tomaat en bloemisterijgewassen, correctiemiddel in de bestrijding van trips in de geïntegreerde teelt van aardbeien (ol) 8dichloorvosLUXAN DICHLOORVOSNEVEL-15insectenbestrijding in uitgangsmateriaal in teelten onder glas (zoals genoemd in de bijlage van de wet); geïntegreerde teelt (og) van aardbei, aubergine, courgette, komkommer, paprika, rode peper, tomaat en bloemisterijgewassen 9penconazoolTOPAZ 100 ECschimmelbestrijding in de teelt van bramen, frambozen en aardbei 10propachloorLUXAN PROPACHLOOR 575 FConkruidbestrijding in uigewassen (w.o. bieslook) prei, radijs, rettich, koolraap, koolrabi, dahlia, Liatris spicata, bloemenzaadteelt, bloementeelt 11propachloorRAMROD SConkruidbestrijding in uigewassen, prei, radijs, rettich, koolraap, koolrabi, dahlia, Liatris spicata, bloemenzaadteelt, bloementeelt 12propachloorPROLEX 500 SConkruidbestrijding in uigewassen, prei, radijs, rettich, koolraap, koolrabi, dahlia, Liatris spicata, bloemenzaadteelt, bloementeelt 13simazinLUXAN SIMAZIN 500 FConkruidbestrijding in de teelt van aardbeien, boomkwekerijgewassen, trekheesters, vaste planten (w.o. Convallaria, Helleborus, Pioenen) 14simazinLUXAN SIMAZIN GRANULAATonkruidbestrijding in de teelt van boomkwekerijgewassen 15simazinSIMANEX 50% VLOEIBAARonkruidbestrijding in de teelt van aardbeien, boomkwekerijgewassen, trekheesters, vaste planten (w.o. Convallaria, Helleborus, Pioenen) 16simazinGESATOP 500 FWonkruidbestrijding in de teelt van aardbeien, boomkwekerijgewassen, trekheesters, vaste planten (w.o. Convallaria)