Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Anoniem melden vermoeden van kindermishandeling

Burgers die vermoedens van kindermishandeling melden, kunnen anoniem blijven. Zij behoeven hun identiteit alleen bekendmaken aan het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling waar zij melden. Het AMK hoeft deze naam niet aan anderen door te geven.
Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Margo Vliegenthart van VWS en staatssecretaris Ella Kalsbeek van Justitie, dat aan de Tweede Kamer is aangeboden. Het wetsvoorstel legt de taak en functie van de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling vast en verbetert de aanpak van kindermishandeling. De bewindslieden willen dat meer burgers vermoedens van kindermishandeling melden. Maar de kans dat de naam bekend wordt, is mogelijk voor mensen een reden om een vermoeden van kindermishandeling niet te melden.

Vermoedens kindermishandeling eerst bespreken

De bewindslieden vinden dat professionele hulpverleners die een relatie hebben met het gezin vermoedens van kindermishandeling eerst binnen het gezin aan de orde moeten stellen. Deze openheid moet het aanvaarden van hulp stimuleren. Levert dat niets op, dan kan het vermoeden van kindermishandeling bij het AMK gemeld worden.
Er komt geen meldplicht : een arts of maatschappelijk werker moet zelf de afweging maken of hij het beroepsgeheim in een bepaalde situatie kan doorbreken.
De wet geeft hiervoor een concreet criterium waarop zij moeten melden. Alleen het beeindigen van een situatie van kindermishandeling of de noodzaak van onderzoek naar een redelijk vermoeden van kindermishandeling, kan aanleiding zijn om het beroepsgeheim te doorbreken.

Taken Advies- en Meldpunten Kindermishandeling vastgelegd

Het kabinet vindt dat met de aanpak van kindermishandeling een zwaarwegend maatschappelijk belang is gemoeid. Het wetsvoorstel regelt daarom de taken van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Enkele juridische knelpunten met betrekking tot gegevensuitwisseling en privacy die het huidige functioneren van de AMK's belemmeren, worden opgelost. Het AMK mag op grond van het wetsvoorstel in bepaalde situaties zonder toestemming van betrokkene gegevens verwerken.
Meldingen van kindermishandeling moeten in principe gedaan worden bij de AMK's die onderdeel zijn van de provinciale Bureaus Jeugdzorg. Bij zeer ernstige situaties kan ook rechtstreeks naar de Raad voor de Kinderbescherming gestapt worden. Het wetsvoorstel regelt ook de samenwerking en gegevensuitwisseling tussen de AMK's en de Raad voor de Kinderbescherming.
De AMK's geven voorlichting, nemen klachten over kindermishandeling in ontvangst, beoordelen die, zorgen voor adequate hulpverlening of schakelen zonodig de Raad voor de Kinderbescherming of de politie in. Het wetsvoorstel legt vast dat er in alle provincies van Nederland tenminste één meldpunt is.