Gemeente Groningen

6
JUL
11.26

Persbericht

Jaarlijks anderhalf miljoen nodig voor verbetering sportparken en recreatie-voorzieningen gemeente
03-07-2001

Voor het onderhoud van de gemeentelijke sportparken en recreatiegebied Kardinge is vanaf 2002 jaarlijks een extra bedrag van ongeveer 1,5 miljoen nodig. Om snel met achterstallig onderhoud te kunnen beginnen en de sporthal in Lewenborg op te knappen is dit jaar zelfs 2,3 miljoen nodig. In het najaar zal de gemeenteraad moeten besluiten over het beschikbaar stellen van deze gelden.

B&W van Groningen hebben nu een notitie vastgesteld over de investeringen die nodig zijn om de kwaliteit van de gemeentelijke sportparken en recreatievoorzieningen weer op een goed niveau te brengen. Hiervoor blijkt de komende jaren een forse financiële investering nodig te zijn.

Sportparken
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van de sportparken, vooral op zaterdag en door de week. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van de (trainings)velden. Daar komt nog bij dat het gemeentelijke budget voor het dagelijks onderhoud in vergelijking met de landelijke norm te laag is. Bovendien is er langere tijd te weinig gedaan aan het onderhoud van de infrastructuur op de sportparken (paden, sloten, beplanting en hekken). Ook wil het college een nieuw sportpark achter de Vensterschool in Hoogkerk realiseren. De bestaande sportparkjes zullen dan verdwijnen. Daarnaast vinden B&W dat de renovatie van het tennispark Van Starkenborgh afgerond moet worden. Het college signaleert ook dat er geld beschikbaar gesteld moet worden voor het vervangen van de toplagen van de openbare wijktennisbanen en voor een calamiteitenfonds voor het onderhoud van sportvelden.

Sporthallen
De kwaliteit van de gemeentelijke sporthallen is goed, met uitzondering van de sporthal Lewenborg. Deze sporthal zou dan ook op korte termijn moeten worden aangepast, onder meer de kantine en de benedenruimte.

Recreatiegebied Kardinge
Het college wil de komende jaren groot onderhoud plegen en waar nodig onderdelen vervangen. Dit betreft vooral werkzaamheden aan met name fietspaden, bruggen, afrasteringen en veeroosters. Als deze werkzaamheden niet op korte termijn plaatsvinden kunnen er gevaarlijke situaties voor het publiek ontstaan. Alles bij elkaar opgeteld zijn er forse gemeentelijke investeringen nodig. Voor dit jaar wordt dit geschat op ongeveer 2,35 miljoen, voor de jaren daarna jaarlijks 1,5 miljoen. Het plan voor de kwaliteitsverbetering van de gemeentelijke sport- en recreatievoorzieningen wordt aan de gemeenteraad voorgelegd. De raad zal het plan betrekken bij de besluitvorming rond de Keuzenota en de voorstellen voor nieuw beleid.