Woonbond


Particuliere belegger komt Diemense huurders tegemoet

Grouwels Daelmans verlaagt huren in Diemen

Vastgoedbelegger en verhuurder Grouwels Daelmans uit Maastricht komt Diemense huurders met een krappe beurs tegemoet als zij tot 45% van hun inkomen kwijt zijn aan huur. Hun huur wordt verlaagd tot 31% van het netto maandinkomen en dat zullen zij merken in hun portemonnee. Maar ook voor de overige huurders wordt iets aan de huur gedaan. Grouwels halveert de huurverhoging die hij per 1 juli 2001 heeft aangezegd. Diemense huurders betalen dit jaar maximaal 1,3% huurverhoging in plaats van 2,6%. Dit is aan de Diemense huurders per brief meegedeeld. Tenslotte zal Grouwels Daelmans, bij voorkeur samen met andere beleggers die huurwoningen bezitten in Diemen, een fonds stichten om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Het is uniek dat een particuliere belegger zijn huurders op deze wijze tegemoet komt. Volgens de Nederlandse Woonbond verdient Grouwels daarvoor een dikke pluim.

Het bovenstaande is het resultaat van de onderhandelingen van de Woonbond en een afvaardiging van het Diemense Platform Tegen Hoge Huren met Grouwels Daelmans. De Woonbond en het Platform zullen nu de andere in Diemen actieve beleggers benaderen om te bezien of met hen soortgelijke afspraken zijn te maken. Het gaat om Vesteda (voorheen ABP), Philips Pensioenfonds en Hooge Huysverzekeringen. De Woonbond is benieuwd wat zij gaan doen voor de huurders in Diemen. Met Vesteda (ABP) vindt het gesprek over huurverlaging in Diemen plaats in juli 2001.

Het begon allemaal op 1 juli 1999. Het Platform Tegen Hoge Huren kraakte die dag een dure huurwoning van Vesteda. Zij eisten aandacht voor de exorbitant hoge huren die zij moeten betalen. De meeste huurwoningen in Diemen zijn van beleggers. Het is een uitzonderlijke situatie dat er daarnaast weinig sociale huurwoningen zijn. Omdat woningen van beleggers doorgaans veel duurder zijn dan huurwoningen van woningcorporaties, is er in Diemen een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. De beleggers hebben jarenlang optimaal geprofiteerd van het maximale huurverhogingspercentage. Veel huurders hebben daarom Diemen al verlaten omdat zij in financiële problemen zijn gekomen. Onder hen zijn veel ouderen.

Vesteda, het woningfonds van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds en eigenaar van de gekraakte woning, was op 1 juli 1999 'not amused'. Dat was ook niet de landelijke politiek en staatssecretaris Remkes toen hen duidelijk werd wat er in Diemen eigenlijk gaande was. Alle vergelijkingen die konden worden getrokken met elders in het land pakten voor de Diemense huurders negatief uit. Dat bleek wel uit het onderzoek "Huurmoord in Diemen" dat de Woonbond in 1999 heeft uitgevoerd en aan de staatssecretaris heeft aangeboden. Het onderzoek wees uit dat Diemenaren gemiddeld een veel hoger deel van hun inkomen kwijt zijn aan de huur dan gemiddeld in Nederland. De gemiddelde huur ligt in Diemen op 1216 gulden terwijl dat landelijk op 669 gulden ligt. De huurverhoging is in Diemen over de laatste 10 jaar gemiddeld hoger dan gemiddeld in Nederland.

Philips Pensioenfonds heeft tijdens het eerste gesprek al laten weten zich niet verantwoordelijk te voelen voor de ontstane problemen in Diemen. De reclameslogan 'Let's make thing's better' vindt Philips niet van toepassing op huurders die mede door Philips financieel worden uitgeperst. Ook vastgoedbelegger Mouriks Huizen uit Woerden voelt zich niet aangesproken als de Diemense problemen worden toegelicht. Verzekeringsmaatschappij Hooge Huys is op de uitnodiging voor een gesprek over huurverlaging niet eens ingegaan. Huurproblemen zijn niet hun zaak, schreef Hooge Huys aan de Woonbond. Dat zij zelf medeverantwoordelijk zijn voor de ellende die in Diemen is ontstaan omdat ook Hooge Huys maximaal heeft geprofiteerd van de huurverhogingen, wordt niet erkend.

Amsterdam, 3 juli 2001
Nummer: U.01.516
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Gerda van Galen, tel. (020) 551 77 88, of (06) 2892 7505