Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

2001-07-03: Circa 10 miljoen gulden extra voor Transvaal pag.nr.=7464

Wethouder Verkerk, coördinerend wethouder van Grotestedenbeleid, stelt namens het College van B en W voor om de wijk Transvaal te kiezen als wijk waar een extra financiële impuls van circa f 10 miljoen ingezet wordt. Het kabinet heeft voor de jaren 2001 t/m 2003 extra geld uitgetrokken om de integratie, veiligheid, sociale cohesie en leefbaarheid in de aandachtswijken van de grote steden een extra impuls te geven.
Voor Den Haag gaat het om een bedrag van totaal fl. 6,5 miljoen; dit wordt toegevoegd aan de rijksbijdrageregeling Sociale Integratie en Veiligheid G25. De extra impuls maakt onderdeel uit van de sociale pijler van het grotestedenbeleid. De gemeente voegt aan dit bedrag zeker fl. 3,25 miljoen toe. Voor 1 november stelt de gemeente samen met bewoners en bedrijfsleven een plan van aanpak op, waarna het college van B en W hierover zal besluiten. De start van Onze buurt aan zet is gepland vanaf 1 december 2001.

Onze buurt aan zet
Dertig steden waaronder Den Haag krijgen over de periode 2001-2003 totaal fl. 90 miljoen voor het project Onze buurt aan zet met als doel integratie, veiligheid en leefbaarheid te vergroten.

Belangrijke voorwaarden hierbij zijn:

*

de acties vinden plaats in één wijk die genoemd is in het meerjarig ontwikkelprogramma (De Kracht van Den Haag) en zijn innovatief en inspirerend;

*

het is een wijk, gekozen op basis van de uitkomst van de monitor leefbaarheid en veiligheid;

*

burgers geven zelf aan wat er in hun wijk moet gebeuren. Zij worden dus geconsulteerd;

*

steden verhogen het toegekende bedrag met een bepaald percentage (50%);

*

de wijk betrekt het bedrijfsleven bij de invulling van het plan.

Keuze voor Transvaal
Bij de keuze voor Transvaal spelen onder andere de volgende factoren een rol. Transvaal is één van de centrale vernieuwingsgebieden in het GSB-beleid; er vinden grote fysieke ingrepen in de nabije toekomst plaats. Hierbij is aandacht voor leefbaarheid, veiligheid, sociale samenhang en relaties uitermate belangrijk.

Daarnaast scoort de wijk in de leefbaarheidsmonitor Den Haag 2000 negatief op onderdelen als leefbaarheid, woonomgeving, veiligheid, mate van sociale cohesie en medeverantwoordelijkheid voor de leefbaarheid van de buurt. Het midden- en kleinbedrijf in Transvaal (onder meer aan Paul Krugerlaan) is een interessante partner in het maatschappelijk ondernemen.

3 juli 2001

last update: 3 juli 2001 ;pag.: 7464; auteur: 77