Gemeente Tilburg

03-07-2001

RO-beleid Tilburg getoetst door Inspectie

Plan van aanpak opgesteld met verbeterpunten

Het college van B&W heeft een plan van aanpak opgesteld om een aantal kwesties op het gebied van ruimtelijke ordening te verbeteren. Met deze verbeterpunten geeft Tilburg een vervolg aan de conclusies van het onderzoeksrapport van de Inspectie van de Ruimtelijke Ordening van het ministerie van VROM. In dit rapport signaleert de Inspectie een aantal ernstige tekortkomingen rond de correcte vergunningverleging op het gebied van de Ruimtelijke Ordening.
Overigens is Tilburg al langer bezig om de ruimtelijke ordeningsprocessen te verbeteren. Het onderzoek biedt nader zicht op deze materie en biedt aanknopingspunten die verwoord zijn in het plan van aanpak.

IRO-onderzoek
Vorig najaar heeft de Inspectie van de Ruimtelijke Ordening in de zuidelijke provincies (IRO-zuid) een onderzoek gedaan naar de toepassing van het wettelijk instrumentarium op het gebied van de ruimtelijke ordening in Tilburg. De IRO-zuid is een onderdeel van de Rijks Planologische Dienst en heeft tot taak om toe te zien op een goede uitvoering van het rijksbeleid en de daarbij behorende regelgeving voor de ruimtelijke ordening.
Het onderzoek had als onderwerpen: het planologisch kader, de toepassing van bestemmingsplannen en de handhaving van bestemmingsplannen. De onderzoeksperiode betreft geheel 1999 en de eerste helft van 2000.
Het onderzoek had een verkennend karakter en heeft zich beperkt tot vergunningverlening en -handhaving op terrein van horecavoorzieningen, oude bedrijventerreinen en het buitengebied, drie kwetsbare items op het terrein van ruimtelijke ordening.
Het was de eerste keer dat een dergelijk onderzoek in Tilburg werd gehouden. Het eindrapport is inmiddels aan het gemeentebestuur aangeboden.
De IRO-zuid besluit het onderzoeksrapport met een aantal conclusies en aanbevelingen. Op basis van deze aanbevelingen is door de gemeente een plan van aanpak opgesteld, dat op onderdelen nog moet worden uitgewerkt, maar dat op hoofdlijnen door burgemeester en wethouders is vastgesteld.

Conclusies
Het IRO-rapport geeft aan dat het planologisch kader van de gemeente Tilburg verouderd en versnipperd is waardoor het niet goed hanteerbaar is. Een overkoepelende visie op de stad en het buitengebied wordt gemist. Er bestaan veel bestemmingsplannen waarvan een groot deel (sterk) verouderd is. De wisselwerking tussen beleid- en planvorming enerzijds en de uitvoering en vergunningverlening anderzijds is in Tilburg onvoldoende. Hierdoor is het beleid en de uitwerking daarvan in de praktijk minder effectief dan gewenst. Tot voor kort bestond er in Tilburg een verkorte procedure die leidde tot verlening van vergunningen in strijd zijn met de wet. het verlenen van vrijstellingen en vergunningen worden fouten gemaakt mede vanwege gebrekkige bestemmingsplandossiers. Daarnaast wordt onvoldoende belang gehecht aan een wettelijk correcte totstandkoming van besluiten. Er wordt soms eenzijdig gezocht naar mogelijkheden om aan van bestemmingsplannen afwijkende vragen tegemoet te kunnen komen en "kleine" afwijkingen van bestemmingsplannen worden met enige regelmaat vergund zonder hiervoor de wettelijk voorgeschreven vrijstellingsprocedure te volgen. Voorts blijkt de affiniteit met het buitengebied soms onvoldoende om bijvoorbeeld agrarische aanvragen adequaat op hun merites te toetsen.
Ten aanzien van de handhaving van bestemmingsplannen en van ruimtelijk beleid wordt geconstateerd dat een degelijk handhavingsbeleid ontbreekt en dat in beperkte mate en selectief wordt gehandhaafd in de gemeente Tilburg. Ook op dit punt is een cultuuromslag gewenst.

Verbeteracties
Deze conclusies worden door de gemeente onderschreven. Op een aantal van de door de IRO-zuid gemeroreerde problemen zijn al langer verbeteracties aan de gang. De gemeente wil nu een extra inspanning op deze verbeteracties leveren, zoals dat in het plan van aanpak is aangegeven. Ten aanzien van het planologisch kader zal de totstandkoming van (beheer)bestemmingsplannen worden versneld, zodat in 2006 kan worden beschikt over actuele bestemmingsplannen (dat wil zeggen: niet ouder dan 10 jaar) voor het gehele gemeentelijke grondgebied, centrum, bestaand stedelijk gebied en buitengebied.

Overbodig
Bij de toepassing van bestemmingsplannen, de vergunningverlening en vrijstellingverlening zal een extra accent worden gelegd op de zorgvuldigheid en de kwaliteit door op deze onderdelen meer mensen in te zetten en de interne processen te verbeteren. Overigens hebben recente wetswijzigingen de oneigenlijke procedure voor kleine afwijkingen van het bestemmingsplan al overbodig gemaakt. Voor de handhaving van bestemmingsplannen wordt een nieuw beleid in het vooruitzicht gesteld dat in dit najaar zijn beslag moet krijgen. Voor de korte termijn worden extra handhavingsacties in het buitengebied en op bedrijventerreinen ingesteld.

Nieuw rijksbeleid
De gemeente verwacht met het plan van aanpak een kwaliteitsverbetering van beleid en uitvoering op het gebied van de ruimtelijke ordening te bereiken.
Door de gemeente wordt aan de IRO-zuid aanbevolen om de resultaten van dit onderzoek en soortgelijke onderzoeken input te laten zijn bij de voorbereiding van nieuw rijksbeleid.