Gemeente Katwijk




Gemeente Katwijk pakt luizen in bomen aan

Katwijk, 3 juli 2001

De Gemeente Katwijk gaat in de eerste week van juli op verschillende locaties de overlast aanpakken die luizen in bomen kunnen veroorzaken. Dit gebeurt op twee manieren, namelijk via het injecteren van bomen met een chemisch bestrijdingsmiddel en het uitzetten van lieveheersbeestjes.

Al een jaar of vier injecteert de gemeente de, met luis besmette, bomen met een chemisch middel (acefaat). Het gaat hierbij om het bestrijden van de luizen in esdoorns en lindes die veel overlast geven in de buurt van parkeerplaatsen. Het middel werkt ongeveer twee maanden en komt volledig in de boom terecht. Vóór de bladval is het weer afgebroken. Het nadeel van deze bestrijdingsmethode is echter dat er pas ná de bloei van de bomen geïnjecteerd kan worden vanwege de giftigheid voor bijen. De overlast is dan al enige tijd aan de gang. Na het injecteren zijn de problemen echter binnen een aantal dagen opgelost.

Omdat de gemeente zo min mogelijk chemische bestrijdingsmiddelen wil gebruiken, is er vorig jaar een proef gestart om lieveheersbeestjes (Adalia bipunctata) toe te passen als biologisch bestrijdingsmiddel. Deze methode werkt vooral in lindebomen. De larven van het lieveheersbeestje worden in de boom gezet. De weersomstandigheden zijn op het moment van uitzetten van belang voor een succesvolle bestrijding. Ook dit jaar zet de Gemeente Katwijk in een aantal bomen in de Kerkstraat en Kerklaan opnieuw lieveheersbeestjes uit. De werkingsduur geldt voor het hele groeiseizoen. De lieveheersbeestjes kunnen in de bomen overwinteren en het volgend jaar ook actief zijn. Deze methode helpt echter niet bij schildluis. De Gemeente Katwijk zoekt derhalve ook verder naar andere verantwoorde alternatieven voor het injecteren.