Gemeente Enschede

Besluitenlijst vergadering van de raad op maandag 2 juli 2001



Aanwezig: J.H.H. Mans (voorzitter) de heer A.H.P. van Gils (secretaris)
M.G. Althof, R.W. Bleker, J.H.A. Goudt, E. Helder, G.J. Kok en M.P. Swart

en de leden:

mevr. F.M.J. van der Aa-Hahn, A.S. Ar?, L. Ascherman,
D. Buursink, G. Dijkhuizen, mevr. E. Dirkzwager-Menko,
R.F. Echtermeijer, A.H. Enklaar, J. van der Graaf
(vanaf 19.40 uur), J.F. Hassink, B. Heeringa, mevr. M. van Hees, mevr. A.R. Huffermann-Hagens,H. Klomp, mevr. H.M. Kloppers-Platvoet, F.C.G. Lammerink, A.J. Le Loux, G.G.J.H.M. Leonards, mevr. N. van Lijf-van Leeuwen, A. Moeliker, mevr. H. Morren, G.E.N. Perik, H.A. van der Pluijm, mevr. M.A. Rauhé-Meijer, mevr. J. Rotting-Braakman, W.E. Wallinga, T.H.D. de Weger, T. Windmulder, A. Yilmaz (vanaf 19.19 uur) en J. van der Zee.
Afwezig: mevr. A.Y. Kolkman, I. Sümer en C. Örnek

I
Opening


*
Herdenken oud-burgemeester W. Thomassen

II

III
mededelingen (stuk nummer 10466)


1. De stukken B 1 tot en met B 21 voor kennisgeving aan te nemen.

2. De stukken C 1 en C 2 voor kennisgeving aan te nemen.
3. De stukken C 3 en C 4 in handen van B&W ter afdoening.
4. De stukken C 4 tot en met C 7 in handen van B&W ter afdoening na advies van de betrokken raadscommissies.
5. De stukken C 8 tot en met C 12 in handen van de commissie bezwaar- en beroep om advies.

Beslissing: Cf.

voorstellen tot

V eervol ontslag van

a directeur van openbare basisschool "Glanerbrug Zuid" (stuk nummer 10474)

Beslissing: Cf.

VI benoeming van
a leden bestuurscommissie openbaar voortgezet onderwijs
(stuk nummer 10454)

b leden adviesraad integratiebeleid (stuk nummer 10480)

Beslissing:

a. de heren R. van Asselt, H.J. Muller, L. Goedegebuure en G. Oosterhof zijn benoemd

b. mevrouw A.J.G.W. Wolters is benoemd als voorzitter; als leden zijn benoemd de heren S. Anwar Ahmed, J. Cengiz, N. van Egmond, I. Faydali, B.H.G.Gering, M. Hamdi, R.H. Kuipers, de heer S. Salikram, mevrouw S.N. Abdoelrahman, mevrouw H. Hayta, mevrouw H. Keskin en mevrouw S. Onsal

VIIb andere voorstellen
A 1 DMO
instemmen met de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het regionaal arbeidsmarktplatform Twente - stuk nummer 10453


1. Instemmen met de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het regionaal arbeidsmarktplatform Twente (bijlage 1).

2. Namens de gemeente Enschede de portefeuillehouder arbeidsmarktbeleid, voordragen als voorzitter van het regionaal arbeidsmarktplatform Twente.
3. Instemmen, behoudens goedkeuring Gedeputeerde Staten van Overijssel, met de oprichting van een stichting (Stichting Arbeidsmarktplatform Twente) die de taken van het regionaal arbeidsmarktplatform gaat uitvoeren.
4. Namens de gemeente Enschede de portefeuillehouder arbeidsmarktbeleid, voordragen als bestuurder van deze stichting.

5. Instemmen dat het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede, namens de participanten van het regionaal arbeidsmarktplatform Twente, als aanvrager optreedt van de: "Tijdelijke stimuleringsregeling regionale platforms arbeidsmarktbeleid 2001" bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (bijlage 2).

Beslissing: Cf.

A 2 BMD instemmen met het onderzoek naar de haalbaarheid van de herinrichting van de Beckumerstraat en de vestiging van een ambachtscentrum in Boekelo - stuk nummer 10455
1. In te stemmen met het onderzoek naar de haalbaarheid van de herinrichting van de Beckumerstraat en de vestiging van een ambachtscentrum in Boekelo.
2. In te stemmen met het project "Thema zout in Boekelo".
3. Ten behoeve van deze projecten een krediet ter beschikking te stellen van in totaal f 240.000,--, zijnde f 100.000,-- voor het deelproject "thema zout" en
f 140.000,-- voor het onderzoek naar de herinrichting van de Beckumerstraat en het ambachtscentrum.
4. Dit krediet voor een bedrag van f 120.000,-- ten laste te brengen van de stelpost Boekelo fase III (gemeentebegroting 2001, pijler werk en economie, volgnummer 32) en voor het overige deel te financieren uit de te verkrijgen subsidies (f 50.000,-- EFRO, alsmede f 70.000,-- POP).

5. De hieruit voortvloeiende wijzigingen in de gemeentebegroting 2001 aan te laten brengen.

Beslissing: Cf.

A 3 CS instemmen met deelneming aan het (regionaal) kennisinstituut stedelijke samenleving (KISS) - stuk nummer 10470

1. Deel te nemen aan het (regionaal) kennisinstituut stedelijke samenleving (KISS) onder voorwaarde van de ministeriële goedkeuring.

2. Deel te nemen op basis van de uitgangspunten zoals omschreven in het bedrijfsplan KISS en de statuten (bijlagen 1 en 2; worden nagezonden).
3. Deel te nemen voor een periode van drie jaar (tot en met 31 december 2003) en over voortzetting na 2003 te besluiten aan de hand van een uit te voeren evaluatie.
4. De contributie ad f 40.000,-- voor de periode tot en met 31 december 2003 te voldoen uit reeds gereserveerde middelen bij raadsbesluit van 18 december 2000 over verdeling GSB rente.
5. De regiegroep GSB Overijssel te beschouwen als platform voor overleg van de afdeling overheid van de vereniging KISS.

6. Namens de deelnemende steden burgemeester Kerckhaert van Hengelo voor te dragen als lid van het dagelijks bestuur van de vereniging KISS.
7. De burgemeester te mandateren inzake de begeleiding/afwerking van de goedkeuringsaanvraag bij de Minister van Binnenlandse Zaken.

Beslissing: Cf.

A 4 BMD beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet Havengebied

- stuk nummer 10472

1. Een krediet ad f 250.000,-- beschikbaar te stellen om een eerste verkenning uit te voeren als start van de planvorming voor de revitalisering van het Havengebied. Als onderdeel van het krediet een bedrag ad f 7.500,-- aan te wenden als gemeentelijke dekking voor de subsidieaanvraag "voorbereiding herstructurering Havengebied", in het kader van het Stedelijk Hart Enschede.

2. De stelpost 'verkenning Havengebied' uit de gemeentebegroting 2001 hiervoor aan te wenden, conform het MJB 2000 - 2004. (Stelpost 'verkenning Havengebied': pijler fysiek nr. 43, beschikbaar is f 250.000,--. Te dekken uit de rijksbijdrage stadseconomie fysiek).

3. De hieruit voortvloeiende wijzigingen in de gemeentebegroting voor het jaar 2001 aan te laten brengen.

Beslissing: Cf.

A 5 DMO instemmen met het instandhouden van de basisschool 'De Eschmarke'

- stuk nummer 10460

1. Eén bijzondere school voor basisonderwijs, met als richting interconfessioneel (rk/pc), op te nemen in het plan van scholen basisonderwijs voor de periode 2002/2003, 2003/2004, 2004/2005. Hiertoe kan na opheffing van de school op 1 augustus 2002 op dezelfde datum een nieuwe school van dezelfde richting een nieuwe start maken.

2. De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor te stellen de school voor bekostiging in aanmerking te brengen met ingang van
1 augustus 2002.


Beslissing: Cf.

VIIa rampgerelateerde voorstellen
C/A BMD vaststellen van actielijn 1 jeugd en jongeren, sociale
4 wederopbouw

- stuk nummer 10483

1. Kennis nemen van het verslag van de bevindingen uit het overleg scholen over de afgelopen periode.
2. Op basis hiervan de begroting voor het schooljaar
2001/2002 voor de actielijn jeugd en jongeren vast te stellen op f 2.748.000,--, voor wat betreft het onderdeel onderwijs.

3. Hieraan toe te voegen een bedrag van f 160.000,-- ten behoeve van administratieve ondersteuning van de vier meest getroffen basisscholen.
4. Gelet op uw besluit om ex-bewoners van het getroffen gebied zoveel mogelijk te faciliteren bij hun wens tot eventuele terugkeer, het vervoer van kinderen naar hun oorspronkelijke school tenminste te continueren tot
1 augustus 2002 en hiervoor f 220.000,-- te reserveren.

5. De instellingen te verplichten een inhoudelijke en financiële verslaglegging te leveren conform de richtlijnen en het vermelde bij de overwegingen en uw Raad hierover te informeren via jaarverslag en marap.
6. De toegekende budgetten met een totaalbedrag van f
3.128.000,-- te dekken uit het werkkapitaal dat de gemeente voor sociale wederopbouw van het Rijk heeft ontvangen.

7. De hieruit voortvloeiende wijzigingen aan te brengen in de gemeentebegroting 2001.

Beslissing: Cf.

E 4 BMD niet-ontvankelijk verklaren bezwaarschriften voorkeursrecht Roombeek-West - stuk nummer 10459

1. Een besluit te nemen overeenkomstig het advies van de Kamer ruimtelijke ordening en volkshuisvesting van de commissie voor bezwaar en beroep: de bezwaarschriften van W.J. Huigen, D.J. de Vries, J.B.M. en
J.H.J. van Rijn, I. Mesut, J.G. v.d. Most, H. Moraal, H. Franssens,
B.J.A. Golbach, R.J. Holtkamp, M. de Leeuw, D. Sitaram-Boghawan,
J. Zwerink, M. Slot, M.G. van Es-Kluinhaar, S.Y. Chang, F. Harhuis,
E.M. Kamerich, B.H.J.M. Hulsmeijer en J.C.H. Ensink niet-ontvankelijk te verklaren.

Beslissing: Cf.

E 6 BAZ verlenen van krediet voor tijdelijke huisvesting van verenigingen, kunstenaars en anderen uit Roombeek-West in twee voormalige schoolgebouwen - stuk nummer 10469
1. Herstelwerkzaamheden ter opheffing van de geleden schade uit te voeren en gebruikersspecifieke aanpassingen aan te brengen in en aan de gebouwen Boddenkampsingel 89 en IJstraat 30 ten behoeve van het tijdelijk huisvesten van stichtingen, verenigingen, kunstenaars en anderen, die door de vuurwerkramp in hun huisvesting zijn getroffen.
2. Een krediet te verlenen van f 1.310.402,-- voor de uitvoering van deze voorzieningen in deze gebouwen, waarvan voor Boddenkampsingel 89 f 966.200,-- en voor IJstraat 30 f 344.202,-- ten laste van de jaarbegroting 2001 van de dienst BAZ (vastgoedbedrijf) en deze kosten te dekken uit de huuropbrengsten, waarbij tegelijk deze gebouwen administratief worden overgebracht van de BMD respectievelijk DMO naar de dienst BAZ (vastgoedbedrijf) bij begrotingswijzigingen.

Beslissing: Cf.

E 10 BMD instemmen met het verlenen van een financiële bijdrage aan de Ondernemersvereniging gedupeerde ondernemers vuurwerkramp Enschede (OGEVE) - stuk nummer 10489
1. Instemmen met het verlenen van een financiële bijdrage aan de ondernemersvereniging gedupeerde ondernemers vuurwerkramp Enschede (OGOVE).
2. Als looptijd van de ondersteuning een termijn van drie jaar vast te stellen.

Beslissing: Cf.

G 2 CS instemmen met de voortgangsrapportage 'lessen vuurwerkramp'
- stuk nummer 10491

1. Kennis te nemen van de vertaling van de aanbevelingen van Oosting en anderen voor Enschede in concrete actiepunten.

2. In te stemmen met de nota 'Lessen vuurwerkramp, Oosting in uitvoering'.

3. Een bedrag van f 1.821.083,-- (waarvan f 500.000,-- incidenteel) beschikbaar te stellen voor de uitvoering van deze concrete actieplannen en dit bedrag te dekken uit de reeds opgenomen stelposten naar aanleiding van de aanvullende begroting.

4. Een incidenteel bedrag f 1.490.000,-- extra beschikbaar te stellen voor de in de aanvullende begroting niet voorziene kosten en deze te dekken uit de onderuitputting in de aanvullende begroting 2001.
5. De gemeentebegroting 2001 conform te wijzigen.
6. In te stemmen met het voorstel, om naast de reguliere rapportages en gemeenterekening twee keer in het jaar aan de Raad over de voortgang van de actiepunten te rapporteren, de eerstvolgende keer uiterlijk in januari 2002.

Beslissing: Cf.

Toezegging burgemeester: kwartaalrapportage aan de Raad over de voortgang van de actiepunten.

G 1 CS besluiten een raadplegend referendum te houden over de aanwijzing van het noordelijk deel van de Usseleres tot locatie voor een gemengd bedrijventerrein zoals voorzien in de ro-visie - stuk nummer 10468

1. Conform het verzoek van de Vereniging tot Behoud van Usselo en de Usseleres besluiten een raadplegend referendum in de zin van de gemeentelijke Referendumverordening 1992 te houden over de aanwijzing van het noordelijk deel van de Usseleres tot locatie voor een gemengd bedrijventerrein zoals voorzien in de RO-visie.

2. De besluitvorming over het betreffende onderdeel van de RO-visie aanhouden in afwachting van het resultaat van het referendum.

3. Kennisnemen van de in bijlage opgenomen planning voor het referendum.

4. Tot leden van de commissie, bedoeld in art. 11 lid 2 van de Referendumverordening, die uw raad zal adviseren over de bij het referendum voor te leggen vraagstelling benoemen:


* de heer A.H.A. Lutters te Maastricht, als deskundige op het gebied van ruimtelijke ordening;

* de heer G.T.M. Driehuis te Weerselo, als deskundige op het gebied van communicatie;
* de heer H.M. de Jong te Enschede, als voorzitter.


5. Kennisnemen van de voorgenomen samenstelling van de begeleidingscommissie voor het referendum, bedoeld in art. 13 van de Referendumverordening.
6. Voor de kosten van het referendum een krediet beschikbaar te stellen van
f 370.000,- en dit te dekken door te beschikken over de post onvoorziene uitgaven.
7. De gemeentebegroting 2001overeenkomstig te wijzigen.



Amendement van D66 om toe te voegen aan punt 2 van het besluit: en overeenkomstig de uitkomst van het referendum te zijner tijd hun stem uit te brengen. Beslissing: verworpen middels hoofdelijke stemming Tegen hebben gestemd: F.M.J. van der Aa-Hahn, M.G. Althof, A.S. Ari, R. Bleker, D. Buursink, G. Dijkhuizen, E. Dirkzwager-Menko, R. Echtermeijer, A.H. Enklaar, J.H.A. Goudt, J. van der Graaf, J.F. Hassink, B. Heeringa, M. van Hees, E. Helder, A.R. Huffermann-Hagens, H.M. Kloppers-Platvoet, G.J. Kok, A. Moeliker, H. Morren, G.E.N. Perik, M.A. Rauhé-Meijer, J. Rotting-Braakman, M.P. Swart, W.E. Wallinga, T.H.D. de Weger, T. Windmulder

Amendement van D66 om onder het besluit een nieuw punt 7 toe te voegen en het oorspronkelijke punt 7 te wijzigen in
8. Punt 7: besluit aan de VBU in het kader van het referendum een krediet beschikbaar te stellen van f
304.000,-- en dit te dekken door te beschikken over de post onvoorzieninge uitgaven.
Beslissing: verworpen met de stemmen van D66, fractie Yilmaz, Groen Links, J. van der Zee, A.O.V./Unie 55+, Enschede Nu, Save en Stadspartij voor, overige partijen tegen.

Motie van het CDA om, in afwijking van het in de overwegingen 10 en 11 van dit raadsstuk geformuleerde, vanaf nu de inhoud van de toekomstvisie en de daaraan gekoppelde noodzakelijke ontwikkeling van bedrijfsterreinen, alsmede de uiteindelijk gekozen locaties Usseleres veel breder uit te dragen. Breder dan zoals in overweging 10 en 11 gesteld, dus niet alleen via de referendumkrant. Bovendien om zich als gemeente volop te mengen in de debatten, die tussen nu en het referendum zullen ontstaan.
Beslissing: aangenomen met de stemmen van PvdA, VVD, CDA en Christen Unie voor, overige partijen tegen.

De Raad besluit de benoeming van nog ontbrekende leden van de commissie, uitgaan van een commissie van vier leden met de aangegeven disciplines, aan het College van Burgemeester en Wethouders, in overleg met de VBU, te delegeren.

Schorsing: 22.30 uur.