Rijksuniversiteit Groningen

21 Jun 2001

Supramolecuul is mooi bouwmateriaal voor nanotechnoloog

Als in de toekomst nanotechnologie een alledaags verschijnsel wordt, zullen supramoleculen goed van pas komen. Karakteristiek voor nanotechnologie is de schaal waarop deze technologie opereert: de nanometer (10-9 m oftewel één miljoenste millimeter), de dimensie van veel moleculen. Volgens de definitie van de Stichting Toekomst der Techniek is nanotechnologie 'het ontwerpen en opbouwen van onderdelen van moleculen, atomen en/of elektronen van nieuwe 'kunstmatige' molecuulstructuren met geheel nieuwe functies die een grootte hebben tussen de 1 en 100 nanometer (nm)'.

De kamvormige supramoleculen die Karin de Moel onderzocht, zijn lange borstelvormige moleculen. Ze zijn opgebouwd uit lange ketens, die bestaan uit veel dezelfde bouwstenen. Aan elke bouwsteen is een korte keten verbonden van een tweede component. Die kan vastplakken en loslaten, vandaar de term supramoleculen. De supramoleculen vormen laagjes van ongeveer 3 nm dik. Door aan de borstel een steel te bevestigen van een derde component wordt een tweede lengteschaal geïntroduceerd, die 20-50 nm groot is. Nu vormen zich structuren-in-structuren, zoals laagjes-in-laagjes en laagjes-in-cylinders.

Werken met supramoleculen is eenvoudig: los de verschillende uitgangsstoffen op en verdamp vervolgens het oplosmiddel. Het zo ontstane materiaal bevat kleine gebiedjes, waarin de structuur(in-structuur) een vaste richting heeft. Om alle gebieden dezelfde richting op te laten staan, is een extra bewerking nodig. Dit is vooral belangrijk als één van de lagen geleidend is. De Moel toonde aan dat in verschillende richtingen verschillende geleiding mogelijk is. Met de supramoleculen kunnen bovendien verschillende nano-objecten gevormd worden. Uitgangsmateriaal is een borstel met steel, waarvan de borstellaagjes cylinders vormen, omgeven door het steelmateriaal. Dit laatste is hard bij kamertemperatuur en behoudt zijn vorm, ook als de borstelharen worden uitgewassen. Zo blijft een materiaal over met nanokanaaltjes. Op vergelijkbare wijze kunnen ook nanocylinders of nanobollen worden gevormd. /JS

Karin de Moel (Opmeer, 1972) studeerde chemische technologie aan de universiteit Twente. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de vakgroep Polymeer Chemie van de RUG in samenwerking met de Helsinky University of Technology. Het onderzoek maakte deel uit van het Computational Material Science programma van NWO en werd gesponsord door DSM.

Datum en tijd

dinsdag 3 juli 2001, 16.00 uur

Promovendus

mw. C.H.M. de Moel, tel. (050)363 41 60, fax (050)363 44 00, e-mail: demoel@chem.rug.nl (werk)

Proefschrift

Comb-shaped supramolecules, a concept for functional polymeric materials

Promotores

prof.dr. G. ten Brinke en prof.dr. O. Ikkala

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen