Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 01-32

01-32 27-06-2001

01/32 27 juni 2001

For Inspiration and Recognition

of Science and Technology

Eerste Nederlandse FIRST-finale Robotwedstrijden in Twente

Op 2 juli a.s. zal in de kantine van het Collegezalen Complex van de Universiteit Twente de eerste Nederlandse FIRST-finale Robotwedstrijden worden gehouden. Zes zogenaamde RoBoteams afkomstig van drie Twentse scholen zullen voor de eerste keer in Nederland strijden om het kampioenschap. Op de (pilot-)scholen (St Canisius, Almelo; OSG, Hengelo; Twents Carmelcollege, Oldenzaal) hebben leerlingen van de tweede klas in de lessen Techniek kennis gemaakt met het construeren en programmeren van robots. Lego-Dacta vormt de basis van de robots. Tijdens de finalewedstrijd moet een robot binnen drie minuten zes blikjes buiten het speelveld zien te krijgen. De robot moet zodanig zijn geprogrammeerd dat hij dit "zelfstandig" doet en zelf binnen het speelveld blijft.
De poulewedstrijden zijn van 14-15 uur. De finale start omstreeks 15.00 uur.

Doel
Het doel van FIRST (www.usfirst.org) is leerlingen van het voortgezet onderwijs op een onconventionele en vooral creatieve manier kennis te laten maken met toegepaste wiskunde, natuurkunde en techniek. Deze aanpak past goed bij de Nederlandse "Kies Techniek"-actie.

FIRST in Nederland
Een aantal organisaties, waaronder de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO), heeft besloten ook in Nederland te starten met FIRST. SLO heeft daartoe lesmateriaal ontwikkeld waarmee in de lessen Techniek van de tweede klas basisvorming geleerd wordt een robot te bouwen en te programmeren. Er wordt gebruik gemaakt van materiaal van Lego-Dacta. Vooruitlopend op landelijke invoering is dit jaar gestart in Twente. Volgend jaar zal de pilot worden uitgebreid naar Rijnmond en vervolgens uitwaaieren over heel Nederland.

Achtergrond: oorsprong in de USA
Al vele jaren nemen in de Verenigde Staten teams van highschoolleerlingen deel aan robotwedstrijden. Daar werken gedurende zes weken de leerlingen intensief aan het ontwerpen en bouwen van een robot, samen met vertegenwoordigers van (lokale) technische bedrijven en studenten van technische opleidingen. Elk team krijgt een toolkit. De opdracht is een robot te ontwerpen en te bouwen die exercities met bepaalde objecten kan uitvoeren. Deze exercities geschieden in competitie met andere robots. De wedstrijdvorm is van tevoren in een wedstrijdreglement vastgelegd en de te volgen strategie maakt deel uit van de voorbereiding. Na regionale voorrondes is er een groots opgezette finale. In aanwezigheid van duizenden leerlingen gaan in Disneyland (Orlando) de robots de strijd aan. Deze wedstrijden zijn inmiddels uitgegroeid tot een ware rage en worden live op de TV uitgezonden.


Noot voor de pers,