Rijksuniversiteit Groningen

02 jul 2001

Nummer 93 2 juli 2001

Fout in Atlas van de lokale lasten 2001

Woonlasten stijgen met 6 procent, niet met 8 procent

Gecorrigeerde waarde gebruikt
Controle
Herziene woonlasten
Noot voor de pers

Onlangs verscheen de Atlas van de lokale lasten 2001 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (coelo), verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naar nu blijkt is bij één van de vele berekeningen die aan de Atlas ten grondslag liggen een fout gemaakt. Gevolg hiervan is dat de berekende landelijke stijging van de gemeentelijke woonlasten ten opzichte van 2000 te hoog is: die stijging bedraagt volgens de gecorrigeerde berekeningen geen acht procent maar zes procent. De gemiddelde ozb-aanslag nam niet met twaalf, maar met acht procent toe.

Wat ging er mis?
Kort samengevat: voor circa 120 van de 504 gemeenten is uitgegaan van een te hoge gemiddelde woningwaarde, en daardoor van een te hoge ozb-aanslag en te hoge woonlasten (dit is de som van ozb, rioolrecht en reinigingsheffing). Hierdoor zijn ook de gemiddelde woonlasten te hoog berekend (die bedragen geen f 1.241, maar f 1.217), evenals de toename ten opzichte van 2000 (die bedraagt zes procent, geen acht procent).

Belangrijk is dat de conclusie uit de Atlas, dat de hertaxatie van onroerende zaken niet tot hogere lokale lasten heeft geleid, recht overeind blijft staan. De berekeningen hieromtrent maken geen gebruik van gemiddelde woningwaarden.

Gecorrigeerde waarde gebruikt

Voor wie het precies wil weten: om de gemiddelde ozb-aanslag en de totale gemeentelijke woonlasten te berekenen wordt uitgegaan van de gemiddelde woz-waarde van woningen in elke gemeente. Omdat definitieve cijfers voor het nieuwe peiljaar 1999 nog niet beschikbaar zijn, nemen wij de betreffende cijfers van vorig jaar (peiljaar 1995 of eerder), en verhogen die met de procentuele stijging die we bij de gemeenten hebben verzameld. Het ging fout bij de gegevens over de gemiddelde woningwaarde in 2000 (peiljaar 1995 of eerder). Het cbs, dat die cijfers aanlevert, past voor wetsfictiegemeenten (peiljaar eerder dan 1995) een correctiefactor toe. Alle waarden worden omgerekend naar peiljaar 1995. Die correctie halen wij er elk jaar weer uit, omdat de ozb-tarieven betrekking hebben op de waarde in het in de betreffende gemeente gehanteerde peiljaar, niet op de door het cbs gecorrigeerde waarde. Dit jaar zijn we dit echter vergeten te doen. Medewerkers van de gemeente Bloemendaal wezen ons op deze fout.

Controle

De coelo-Atlas wordt zeer goed gelezen. Vooral de medewerkers van 504 gemeenten kijken nauwlettend over onze schouder mee. Daardoor komt elke fout onvermijdelijk aan het licht. Het is voor het eerst dat een fout van deze omvang in de coelo-Atlas voorkomt. Op dit moment wordt een herziene versie van de Atlas gemaakt - ook een unicum. Iedereen die een Atlas heeft ontvangen wordt per brief geïnformeerd en ontvangt over enkele weken de (groene) gecorrigeerde versie. De oude (paarse) exemplaren moeten worden weggegooid. Op de coelo-website (www.coelo.nl) is meer informatie te vinden over de gevolgen van de fout voor de inhoud van de Atlas.

Herziene woonlasten

Gemeentelijke woonlasten meerpersoonshuishouden (guldens per jaar)a

Laagste vijf

Hoogste vijf

1

Oostburg

751

1

Rozendaal

2053

2

Sluis-Aardenburg

770

2

Abcoude

1929

3

Axel

773

3

Boskoop

1858

4

Ameland

785

4

Reeuwijk

1855

5

Veenendaal

821

5

Ouderkerk

1794

a
ozb voor gemiddelde woning, plus rioolrecht en reinigingsheffing, minus de Zalmsnip.

Noot voor de pers


* Meer informatie: drs. Sandra Schrantee, tel (050) 363 37 66 of dr. Maarten Allers, tel (050) 363 37 45.
E -mail: coelo@eco.rug.nl.

* Op het internetadres www.coelo.nl zijn kaarten en de belastingtarieven van alle gemeenten te vinden.
* Het persbericht over het verschijnen van de coelo-atlas waarin het foutieve percentage staat vermeld, is RUG-persbericht nr. 83, 12 juni 2001.