Nationaal Dubo Centrum

Naar een nieuw NPGWW:
nieuwe opzet Nationaal Pakket GWW getoetst in workshops

In 1999 verscheen het eerste Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen GWW, gevolgd door een tweede versie in mei 2001. Momenteel wordt hard gewerkt aan de derde versie van het pakket. Om te toetsen of deze opzet aansluit bij de praktijk is een tweetal workshops gehouden in Groningen en Utrecht.

De werkgroep actualisatie en uitbreiding Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen is de afgelopen maanden bezig geweest met een voorstel voor de opzet van het nieuwe pakket.
Deze opzet is gebaseerd op resultaten van een onderzoek naar het pakket, op uitkomsten van een enquête op de Nationale Dubo Dag 2000 en op algemene reacties van gebruikers. De algemene doelstellingen en opzet van het derde pakket zijn tijdens de twee workshops gepresenteerd.

Doel van de workshops was het laten meedenken van spelers in de gww over de opzet van de nieuwe versie. Er wordt groot belang gehecht aan de inbreng van de gebruikers bij de totstandkoming van deze derde versie van het pakket. Deze uitgebreide versie moet aansluiten bij hun wensen zodat het in de dagelijkse praktijk makkelijk kan worden toegepast. Het motto van de workshops was dan ook "samen werken aan een nieuwe opzet van het Nationaal Pakket".
Allereerst werd een korte inleiding gehouden over duurzaam bouwen, gevolgd door een eerste discussieronde over de succes- en faalfactoren van het eerste pakket. Na de pauze werd het voorstel van de werkgroep voor de opzet van het derde pakket gepresenteerd. Vragen daarover konden gesteld worden in de tweede discussieronde. Daarnaast werd gediscussieerd over de vraag of deze nieuwe opzet beter voldoet aan de wensen van de gebruikers en of tegemoet gekomen wordt aan de geconstateerde succes- en faalfactoren van het eerste pakket.

Reacties
Er werd positief gereageerd op de nieuwe opzet, waarbij verschillende concrete punten van verbetering en aanbeveling genoemd werden, onder andere:

* De taken en verantwoordelijkheden van verschillende spelers, in het bijzonder die van de overheid in dubo, duidelijk aangeven.
* Procesgang binnen een project en duboproces zo goed mogelijk op elkaar afstemmen.

* Aanzet tot dubo vanwege maatschappelijk belang is niet altijd voldoende stimulans.

* Bestuurder hoeven alleen ambities aan te geven en zich niet bezig te houden met kosten en risico's.

* Meer aandacht voor behalen van dubowinst in projectfasen.
* Gebruik maken van voorbeeldprojecten.

* Bepaling juiste doelgroep van het pakket.
* Aansluiting zoeken met aangrenzende vakgebieden, bijvoorbeeld het Nationaal Pakket Duurzame Stedebouw.

* Goed uitwerken wat verstaan wordt onder ambities op het gebied van duurzaam bouwen.

* Maatregelen zo logisch mogelijk ordenen.
* Kosteneffecten van maatregelen aangeven door middel van bandbreedtes, als.dan..

* Het bijhouden van een dubo-logboek tijdens projecten of binnen organisaties kan een goed hulpmiddel zijn.

* Binnen de verschillende maatregelen alternatieven aangeven en daarmee ook eigen initiatief en creativiteit stimuleren.

De opzet, zoals die gepresenteerd is in de workshops, zal onveranderd blijven, terwijl de gemaakte opmerkingen zo veel mogelijk zullen worden meegenomen bij de invulling van het pakket. Op de Nationale Dubo Dag 2001 (8 november, De Doelen te Rotterdam) zal meer informatie over het derde pakket verstrekt worden.