Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

MIN BZ: Avies AIV 'Claims n.a.v. Slavernij en Racisme'

ADVIESRAAD INTERNATIONALE VRAAGSTUKKEN
Onderwerp: Persbericht
Datum: 2 juli 2001
Nummer: 088/01

Persbericht Adviesraad Internationale Vraagstukken

Adviesraad Internationale
Vraagstukken: Een rechtvaardiger verdeling van welvaart, een antwoord op financiële claims ter compensatie van slavernij en racisme.

Staten zoals Nederland dienen meer hun best te doen om te komen tot een rechtvaardiger verdeling van welvaart in de wereld om historisch onrecht van slavernij en racisme ter verzachten. Dit concludeert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een vandaag uitgekomen advies, getiteld 'De Wereldconferentie tegen Racisme en de problematiek van rechtsherstel'.

Met het oog op de Wereldconferentie tegen Racisme, die vanaf 31 augustus 2001 zal worden gehouden in Durban, Zuid-Afrika, heeft de regering de AIV gevraagd te adviseren over de problematiek van rechtsherstel. De AIV constateert in het advies dat op vele plaatsen in de wereld, ook in Europa, sprake is van zorgwekkende verschijnselen van rassendiscriminatie, racistisch gedrag en racistische praktijken. De AIV stelt verder vast, dat in het verleden gepleegd onrecht in vele gevallen sporen heeft getrokken en gevolgen heeft gehad die bepalend kunnen zijn voor de situatie waarin mensen zich vandaag de dag bevinden. Het is weliswaar ondoenlijk en onmogelijk al het in het verleden gepleegde raciale en etnische onrecht te vergoeden en te herstellen, maar wel dient te worden onderkend en erkend dat dit onrecht is geschied en voortleeft in de belevingswereld en in de werkelijkheid van vele mensen.

De AIV wijst erop, dat naast bij uitstek materiële en financiële vormen van rechtsherstel, in het bijzonder restitutie en compensatoire maatregelen, ook andere vormen van rechtsherstel bestaan, zoals rehabilitatie alsmede genoegdoening en waarborgen tegen herhaling van onrecht. Waar het gaat om rechtsherstel voor huidige generaties slachtoffers van rassendiscriminatie bestaat een juridisch kader. Daarentegen is de AIV van oordeel dat een ander spoor gevolgd moet worden ten aanzien van aanspraken op compensatie van het leed dat slachtoffers van slavernij en kolonialisme hebben ondergaan. Het bezwaar van deze aanspraken is dat zij veelal op interstatelijk niveau worden gepresenteerd en dat dientengevolge het perspectief van de slachtoffers en hun nabestaanden buiten beeld dreigt te blijven. Bovendien biedt het geschetste juridische kader te veel praktische vraagpunten en onduidelijkheden om adequaat te kunnen worden gehanteerd bij wijze van rechtsherstel van dit historisch onrecht.

Naar de mening van de AIV moet daarom niet de weg van eisen tot compensatie en daarop gebaseerde maatregelen worden ingeslagen om het historisch onrecht van slavernij en kolonialisme te redresseren, maar moeten, met erkenning van dit historisch onrecht, grotere nationale en internationale inspanningen worden getroost om tot een meer rechtvaardige verdeling van welvaart en hulpbronnen te komen. De inspanningen van staten die worden aangesproken op historisch raciaal onrecht moeten dan ook niet gericht zijn op regeringsclaims, maar op hulp aan de slachtoffers van dit onrecht zelf, alsmede op raciaal en etnisch achtergestelde, kansarme en structureel benadeelde groeperingen.

Voor de AIV is en blijft het uitgangspunt dat van deze Wereldconferentie tegen Racisme een stimulans uitgaat om op internationaal, regionaal en nationaal niveau rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en daarmee verwante vormen en verschijnselen van onverdraagzaamheid zo effectief mogelijk te bestrijden en een klimaat te scheppen van meer begrip, respect en verdraagzaamheid tussen mensen, groepen en volkeren.

Dit advies over de wereldconferentie tegen racisme is voorbereid in de Commissie Wereldracismeconferentie, onder voorzitterschap van Prof. dr. Th. C. Van Boven en vastgesteld op 18 juni j.l. in de AIV, die onder de (waarnemende) leiding staat van voormalig minister en Eurocommissaris Prof. mr. F.H.J.J. Andriessen.

///