Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

MIN BZ: Van Aartsen en Poolse collega bij conferentie

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
Datum: 29 juni 2001
Nummer: 087/01

Van Aartsen en Poolse ambtgenoot Bartoszewski bij opening Zevende 'Utrechtconferentie'

Maandag 2 juli aanstaande is minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen samen zijn Poolse collega, minister Wladyslaw Bartoszewski, aanwezig in Utrecht bij de opening van de Zevende Sessie van de 'Utrechtconferentie', een ééndaagse samenkomst, van Nederlandse en Poolse overheidsexperts die twee tot drie maal per jaar afwisselend in één van beide landen plaatsvindt.
De deelnemers wisselen in werkgroepen van gedachten over onderwerpen op alle werkterreinen van de Europese Unie.

De eerste maal vond deze samenkomst plaats in maart 1999 in Utrecht, in aanwezigheid van de toenmalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken, dr Bronislaw Geremek, en minister Van Aartsen. Zij hadden bij het bezoek van de laatstgenoemde aan Polen, in februari van dat jaar , het initiatief genomen tot deze bijzondere samenwerking. Beide ministers stelden toen namelijk vast, dat Nederland als founding father van de EU belangrijke steun aan Polen zou kunnen leveren bij de toetreding tot
de Unie, door overdracht van de bij de Haagse departementen aanwezige expertise.

De stad Utrecht werd als plaats van samenkomst gekozen omdat de conferentie gecombineerd werd met de uitreiking van een eredoctoraat aan Minister Geremek door de Universiteit van
Utrecht. De naam 'Utrechtconferentie' is gehanhaafd voor de daaropvolgende bijeenkomsten, die plaatsvonden in Warschau (juli 1999), Den Haag (op niveau staatssecretarissen, november 1999) en Warschau (mei 2000). De vijfde sessie (op ministersniveau) wederom in Warschau op 18 december 2000. De zesde (ambtelijke) sessie was op 12 april, in Den Haag.

De Utrechtconferentie van de is nadrukkelijk vraaggestuurd van start gegaan: de Poolse zijde geeft aan waarover tijdens de sessie gesproken zal worden. Nu in Brussel de fase van de 'echte' onderhandelingen aanbreekt wordt het in het licht van de binnen enige jaren te verwachten toetreding van Polen, meer een tweerichtingverkeer: de Nederlandse zijde geeft dan ook gespreksonderwerpen aan, b.v. om verduidelijking te krijgen inzake bepaalde standpunten van Polen in de onderhandelingen.

///