Gemeente Zeist


Op deze pagina vindt u actuele informatie over gebeurtenissen in de gemeente Zeist.

Informatiemarkt vrije tijd en leren

Op zaterdag 15 september as. organiseren de Zeister Openbare Bibliotheek, Stichting Meander en het ROC De Amerlanden voor de tweede keer een informatiemarkt voor Vrije tijd en Leren. Deze markt vindt plaats in het kader van de Week van het Leren én de Landelijke Actiedag voor Vrijwilligers. De markt vindt plaats op het Belcour, vanaf het nieuwe binnenkort te openen muziekpodium, tot aan het gebouw De Klinker.

Organisaties en instellingen in de regio Zeist die cursussen, opleidingen of andere activiteiten voor de vrije tijd organiseren kunnen deze dag aan een breed publiek hun aanbod laten zien. Ook Zeister vrijwilligerswerkorganisaties presenteren zich daarbij onder het motto "vrijwilligerswerk, daar leer je wat van". Tevens dus ook een goede gelegenheid voor organisaties en instellingen, die op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers, om zich aan een breed publiek te tonen.

De markt vindt plaats tussen 11.00 en 16.00 uur. Naast de presentatie van het aanbod vinden ook workshops, demonstraties en voorstellingen plaats. Het nieuwe podium zal deze dag een centrale rol daarbij vervullen. Daarnaast vinden workshops en proeflessen plaats in het gebouw De Klinker. Voor kinderen treedt het Slottheater op met "De Koningin op visite". Het animatietheater "De Anmezones" is de hele dag actief met korte straattheateroptredens.

Inmiddels hebben veel organisaties een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan deze markt. Personen en instellingen die nog geen uitnodiging hebben ontvangen en zich ook graag op deze markt willen presenteren kunnen een deelnameformulier aanvragen bij de Zeister Bibliotheek, Jantsje de Boer, telefoon (030)6916944 of fax naar (030)6913225, e-mail: jdeboer@bibliozeist.nl of bij Meander, Renée Heetland, telefoon (030) 6940400, fax: (030) 694 0409, e-mail: heetland@meander-zeist.nl.

Afvalbrengstation 11 juli a.s vooralsnog gesloten

Op woensdag 11 juli a.s zal in verband met onderhoudswerkzaamheden aan de verharding van het afvalbrengstation aan de Kwikstaartlaan het station vooralsnog de gehele dag gesloten zijn. In de publicatie van dinsdag 10 juli a.s zal u hierover definitief worden geïnformeerd.

Duurzaam (ver)bouwen beter voor u en het milieu Nieuwe informatiemap Duurzaam (ver)bouwen Zeist over sanitaire renovatie

De nieuwste informatiemap duurzaam bouwen ligt weer voor u klaar! In deze alweer vijfde map van de reeks verschenen informatiemappen staat de sanitaire renovatie centraal. De mappen zijn ontwikkeld in het kader van de campagne duurzaam bouwen en verbouwen, die in oktober 2000 is gestart. De gemeente hoopt hiermee particulieren te stimuleren in het gebruik van duurzaam (minder milieubelastend) materiaal en te kiezen voor een duurzame afwerking.

Ook bij het afvoeren van sloopafval dient rekening te worden gehouden met het milieu. Dit kan door het sloopmateriaal en milieubelastende stoffen bij het afvalstoffendepot gescheiden, in geval van chemisch afval veilig verpakt en gelabeld (met de naam van de stof), aan te bieden. Particulieren krijgen bij het aanvragen van een (ver)bouwvergunning de informatiemap, die betrekking heeft op de verbouwing die zij doen.

In de reeks "duurzaam bouwen" verschenen eerder al informatiemappen over de (ver)bouw van dakkapellen, isolatie en installaties, aan- en bijbouwen en renovatie keuken. Aan de mappen met als onderwerp waterbesparing, zonne-energie en onderhoud & tuin wordt nog gewerkt.

De nieuwste informatiemap en de eerder verschenen exemplaren zijn voor belangstellenden verkrijgbaar in de Publiekshal, Slotlaan 20 en bij de wijkwinkel Zeist Noord, Johan van Oldenbarneveltlaan 70.

Wat neem je mee in je koffer?
Open dag

De vakantie nadert. Als je op vakantie gaat denk je goed na over wat je mee wilt nemen. Vergeet je niets? Op de open dag van Fort De Bilt op 30 juni jl. werd ook over deze vraag nagedacht. Deze dag, die georganiseerd werd in samenwerking met Stichting Vluchtelingenwerk Zeist, werd bezocht door enkele honderden ouders, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes en andere betrokkenen bij 800 leerlingen van de basis- en speciaalonderwijsscholen uit Zeist. Deze leerlingen namen een kijkje op het Fort en maakten kennis met de problematiek van oorlog. Oorlog in het groot, maar ook in het klein.

Op het Fort wordt de Tweede Wereldoorlog aangegrepen om uit te leggen dat er vier groepen zijn: onderdrukkers, zondebokken, toeschouwers en verzetsstrijders. Een voorbeeld van oorlog in het klein is pesten in de klas. De leerlingen leren zien dat hierbij sprake is van dezelfde groepsindeling: degenen die pesten, zij die gepest worden, medeleerlingen die dit laten gebeuren en leerlingen die hiertegen in verzet komen, zich inzetten om een einde aan het pesten te maken. Aan de hand van allerlei opdrachten ontdekten de kinderen dat wat voor de één heel gewoon is, voor de ander heel vreemd kan zijn. In Nederland gaan de mensen bijvoorbeeld in bad om schoon te worden, terwijl mensen in Japan zich eerst schoon wassen voordat ze in bad gaan. Ook ontdekten zij wat het verschil is tussen een feit en een mening. Het ontbreken van deze kennis kan leiden tot problemen en uiteindelijk oorlog, oorlog op allerlei niveaus. In het klein: pesten. In het groot: oorlog tussen landen. Kinderen die gepest worden gaan soms naar een andere school. Mensen die ernstig onderdrukt worden kunnen vaak niets anders dan vluchten.

Op de open dag maakten de kinderen hun familie, vriendjes en vriendinnetjes deelgenoot van hun ervaringen. Bezoekers werden gevraagd na te denken over wat zij mee zouden nemen in hun koffer als ze zouden moeten vluchten. De vraag confronteerde hen ermee dat het heel wat anders is als je je koffer pakt om op vakantie te gaan of je koffer pakt terwijl je niet weet in welk land je terecht komt en of je nog wel terug zult keren naar je huidige land.

Het scholenproject werd mogelijk gemaakt door bijdragen van het NCDO Duurzame Wereld, de van Tellingen-Pul stichting en de gemeente Zeist en sluit aan op het project van de gemeente Zeist om Zeistenaren te informeren over de nieuwe vreemdelingenwet en de opvang van vluchtelingen.

14 juli a.s. koopzaterdagavond, dus ook betaald parkeren!

Op zaterdag 14 juli a.s. is er weer een extra koopzaterdagavond in Zeist. De winkels in het centrum zijn dan geopend tot 22.00 uur. Op deze avond geldt dat u voor het parkeren in het centrum moet betalen. Niet vergeten dus!

Fototentoonstelling mensenrechten goed bezocht

De fototentoonstelling over de mensenrechten met de titel 'Naar een eeuw van menselijkheid; een overzicht van de mensenrechten in de hedendaagse wereld' is goed bezocht. Deze tentoonstelling richtte zich in de eerste plaats op de generatie die het gezicht van de 21e eeuw bepalen, dus vooral leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs werden uitgenodigd. Tijdens hun bezoek werden allerlei activiteiten in samenwerking met Amnesty International georganiseerd. Zo werden door de kinderen ook gedichten gemaakt. Een kleine greep uit de talloze mooie en zeer realistische gedichten:

Judith Hoogeveen uit Zeist, 12 jaar:
"Mensenrechten. Alle mensen op de wereld moeten gelijk zijn. Laat iedereen voor zijn eigen mening uitkomen.
Laat ze er niet alleen over dromen.
Er mogen geen mensen worden opgepakt door hun geloof. Laat de kinderen niet op straat zwerven.
Ook moeten we zorgen dat ze niet rond de achttien sterven. De kinderen horen niet te werken.
Maar naar school gaan of spelen of dingen met elkaar delen. Hopelijk is later iedereen gelijk.
Iedereen even arm of even rijk.
Mensenrechten die zijn goed.
En iedereen moet weten hoe het moet.
Laat iedereen het doorgeven.
Dan krijgen de mensen een beter leven!!!

Fatim Adem uit Zeist, 12 jaar:
Over mensenrechten!
Iedereen heeft het recht om vrij te zijn.
Iedereen heeft het recht om een mening te geven. Iedereen heeft het recht om te leven.
Iedereen heeft het recht om behandeld te worden. Iedereen heeft het recht om eigendom.
Niemand mag worden gemarteld of onmenselijk worden gestraft. En iedereen mag zijn zo als ie is.

Melanie MC Gowan uit Zeist, 11 jaar:
Mensenrechten
Slim idee
Het is erg
We vechten ervoor
Snel

Ahmed Kassim uit Zeist, 12 jaar:
Pijn.
Leven in vrijheid is leven inblijheid.
En zonder pijn, de pijn van angst.
De pijn van verdriet, verdriet dat je niet vergeet. De pijn van lijden, de lijden die je blijft weten.

Onkruidbestrijding in de gemeente Zeist

Op maandag 21 mei is RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) begonnen met het bestrijden van het onkruid in de straten van de gemeente Zeist. Tot en met augustus is steeds één team bezig om het onkruid op de trottoirbanden te verwijderen. RMN werkt ook dit jaar weer samen met de afdeling Wijkbeheer van de gemeente Zeist. Begonnen wordt met het borstelen van de bochten in straten en trottoirs, waar geen huizen aan grenzen. In het najaar, vanaf 24 september, wordt heel Zeist geborsteld. De milieuvriendelijke borstelmethode heeft de bestrijding met chemische middelen overbodig gemaakt.
Onder voorbehoud i.v.m. eventueel oponthoud door weersomstandigheden, ziet de planning van de werkzaamheden er als volgt uit:

data wijk
2 juli t/m 12 juli Centrum
16 juli t/m 26 juli Valckenbosch, Wilhelminapark 30 juli t/m 9 augustus Crosestein, Vogelwijk, Brugakker, De Clomp 13 augustus t/m 23 augustus Kersbergen, Griffensteyn, Couwenhoven, Nijenheim
27 augustus t/m 12 september Kerckebosch, Austerlitz

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is de onkruidbestrijding in het centrum twee weken vervroegd. Als gevolg daarvan is de onkruidbestrijding in Valckenbosch en het Wilhelminapark twee weken uitgesteld.

Raad vergadert op maandag 9 juli a.s.

Op maandag 9 juli vergadert de Zeister gemeenteraad vanaf 19.30 uur op de zolder van Het Slot Zeist. Onder voorzitterschap van burgemeester Rudi G. Boekhoven worden o.a. de volgende agendapunten behandeld:


1. Mededeling van ingekomen stukken;

2. Structuurplan;

3. Beleidsnotitie De Brede School in Zeist;
4. Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) regio Utrecht: ontwerp-gemeenschappelijke regeling, ontwerp-jaarrekening 2000 en ontwerp-begroting 2002;

5. Centrale Post Ambulance Vervoer (CPA) regio Utrecht. Ontwerp-jaarrekening 2000 en ontwerp-begroting 2002;
6. Verkoop panden Driebergseweg 2 en 2a en 2e Dorpsstraat 56 en 58;
7. Initiatiefvoorstel GroenLinks m.b.t. parkeren op het Slotplein;
8. Vaststelling Masterplan beelden kunst Zeist à la recherche du temps inconnu ;

9. Vaststellen begrotingswijzigingen;

10. Inzet middelen voor toezicht en handhaving 2001 en 2002;
11. Invulling project Duale Gemeenten;

12. Verzoek om planschade uitbreiding Vredenoord;
13. Subsidiëring Stichting Omnium.

De volledige agenda met bijbehorende stukken ligt ter inzage in de leeshoek van de Publiekshal.
Raadsvergaderingen zijn overigens openbaar.