Rijksuniversiteit Groningen

21 Jun 2001

Meten van geluid dat uít het oor komt

Het oor vangt niet alleen geluid op, het kan zelf ook geluid maken, de zogeheten otoakoestische emissies (OAE'S). "Het is bekend dat bij mensen met een verminderd gehoor, het oor nauwelijks geluid produceert," zegt technisch natuurkundige Emile de Kleine. "Daardoor kan het niveau van het geluid uit het oor als maat dienen voor de kwaliteit van het gehoor van individuele patiënten." Hij onderzocht wat voor invloed een verhoogde vloeistofdruk in het binnenoor (slakkenhuis) heeft op het geluid. De Kleine promoveert op 2 juli 2001 aan de Rijkuniversiteit Groningen.

De Kleine: "Er wordt vermoed dat bij mensen met de ziekte van Menière de vloeistofdruk in het slakkenhuis verstoord is." In zijn onderzoek stelt de promovendus vast dat verhoging van de vloeistofdruk tot verschillen in de geluidsfrequentie van de emissies leidt. De ziekte van Menière wordt bij patiënten gesteld op basis van de symptomen: gehoorverlies, aanvallen van duizeligheid en oorsuizen. Er wordt daarom gezocht naar methoden om de afwijkingen die aan de basis van de symptomen liggen op te sporen. "OAE's treden spontaan op, maar kunnen ook worden opgewekt, onder meer door een klikgeluid", zegt De Kleine. "Bij ongeveer de helft van de goed horende mensen zijn spontane OAE's te meten. Opgewekte geluidsemissies treden bij 95 procent van de mensen op. Het meten van de OAE's is mogelijk door een microfoon in de gehoorgang te plaatsen. De emissies zijn dan te horen als zwakke zuivere tonen." Om veranderende druk in het slakkenhuis te bewerkstelligen, veranderde de promovendus de lichaamshouding van de proefpersonen. Bij een houdingsverandering van rechtop naar liggend was te zien dat de vloeistofdruk in het slakkenhuis toenam. "Maar we vonden helaas geen verschillen tussen normaal horende mensen en mensen met de ziekte van Menière. Het is daarom nog steeds niet zeker of een verstoorde vloeistofdruk de oorzaak is van de aandoening," aldus de promovendus. /ImK

Emile de Kleine (Nijemirdum, 1971) studeerde technische natuurkunde aan de Universiteit Twente. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de KNO-afdeling van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) en binnen de onderzoekschool Behavioural and Cognitive Neurosciences van de RUG. Het onderzoek is gefinancierd door NWO. Momenteel is De Kleine klinisch fysicus in opleiding op de KNO-afdeling van het AZG.