PERSBERICHT - 21 JUNI 2001

Dordtse Boekenmarkt met aantrekkelijke activiteiten

Poëzie, muziek, tentoonstellingen, kinderactiviteiten en heel veel boeken

Uiteraard staan de boeken centraal op de zesde Dordtse Boekenmarkt die op 1 juli 2001 plaatsvindt in de binnenstad van Dordrecht. In 500 kramen bieden antiquariaten uit Nederland en Vlaanderen hun zeldzame, curieuze, kostbare en goedkope antiquarische en tweedehandsboeken aan.

Langs het boekenmarktraject worden ook allerlei activiteiten georganiseerd die voor afwisseling zorgen met het neuzen in de boeken. Voor kinderen is er een apart programma op het Stadhuisplein.

De kramen van de boekenmarkt vormen een slinger over de Voorstraat, het Scheffersplein en de Groenmarkt, door het Steegoversloot, de Museumstraat, Nieuwstraat en Hofstraat tot op het Hof. Haal eerst bij de VVV-informatiebus (Voorstraat, bij de Visbrug) of een van de andere inlooppunten het gratis Boekenmarktgidsje waarin alle informatie over de antiquariaten en hun kramen te vinden is. U vindt er ook het activiteitenprogramma in.

Thema Poëzie

De 75e verjaardag van Stadsdichter Jan Eijkelboom in maart van dit jaar was de aanleiding tot de keuze van het thema `Poëzie' voor deze zesde editie van de Dordtse Boekenmarkt.

Op het Hof, waar twaalf Kleine Kwaliteitsuitgevers hun fondsen presenteren, lezen professionele en amateurdichters voor uit hun werk. Jan Eijkelboom en andere Dordtse dichters dragen vanaf 13.00 uur op het podium enkele gedichten voor. Jacqueline Uittenbogaard presenteert er haar nieuwe bundel `Bekken van Tijd' en Cathy Pemberton leest `rappend' haar gedichten voor op de muziek van Son of a Didge. Op dit `open podium' laten ook vijf tot zeven amateurdichters uit de regio hun poëzie horen.

Uitgeverij Hoenderbossche Verzen heeft dichter en fotograaf Maarten van den Elzen gevraagd voor een optreden op het dichterspodium. Eind 2001 verschijnt zijn zevende dichtbundel.

De poëzie wordt afgewisseld met verleidelijke Braziliaanse tangomuziek door het Meander Gitaarduo. Het koor van het Albert Schweitzerziekenhuis `Hardtverscheurend' zingt tot slot levensliederen op 't Hof (16.30-17.00 uur).

Tom Poes, Belcanto en poëtische straatacts

Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Tom Poes verzorgt het Marten Toonder Gezelschap een tentoonstelling rond deze stripheld en zijn vriend Ollie B.Bommel in de Berckepoort aan de Voorstraat. In de bibliotheek aan de Groenmarkt kunt u een tentoonstelling zien over poëzie, met name over de dichter en vertaler Jan Eijkelboom. Het Dordrechts Museum heeft naast de vaste collectie een tentoonstelling van Hans Petri, beeldhouwer en omgevingsvormgever.

In de tuin van het Dordrechts Museum zingt het Belcanto mannenkoor Bravi Bravi de mooiste liederen uit hun repertoire. De leerlingen van de Toonkunstmuziekschool maken muziek bij het Muntpoortje, in de Munt is tevens een ruilbeurs voor bladmuziek. Even voorbij het Muntpoortje, in het Centrum Beeldende Kunst, ziet u een demonstratie boekbinden.

Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn ook de deelnemende zaken van het Kunstrondje Dordt geopend. Zij bieden u alles op het gebied van kunst, antiek, curiosa, antiquarische boeken en kunstnijverheid. Op verschillende locaties langs het boekenmarkttraject is Theatergroep Narcis te zien met poëtische straatacts. Even bestijgt het theaterduo `de roze wereld van de poëzie'.

Kinderactiviteiten

Het Stadhuisplein is op zondag 1 juli het domein voor kinderen. Ze hebben er hun eigen kinderboekenmarkt, waar ze boeken en andere spulletjes kunnen verkopen. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er een spannende speurtocht door een stukje historisch Dordrecht. Kinderen van 4 tot en met 6 jaar kunnen genieten van de vrolijke en naïeve voorstelling `Als windvaantje hebben we een tekkel'. Deze theatervoorstelling van Jeugd Theater Werkplaats is gebaseerd op het boek `Over beestjes' van Ida van Berkum. Het wordt gespeeld om 12.00, 12.45, 13.30, 14.15, 15.00 en 15.45 uur. De Stichting Biblionef is op het Stadhuisplein aanwezig om voorlichting te geven over haar werk: het verkopen en verzamelen van boeken voor kinderen in de derde wereld.

Het programma op het Stadhuisplein is georganiseerd in samenwerking met kinderboekenwinkel De Giraf.

Moe geworden? Blaas even uit op een van de terrassen van de horecabedrijven langs het boekenmarkttraject, in het museumcafé van het Dordrechts Museum, of in het historische Hof.

Inlichtingen: VVV Zuid-Holland Zuid, telefoon 0900-463 68 88 (75 c.p.m.), e-mail: info@vvvzhz.nl.

Noot voor de redactie/