PERSBERICHT - 16 JUNI 2001

Poëzie thema zesde Dordtse Boekenmarkt

Op zondag 1 juli in historische binnenstad

Op zondag 1 juli 2001 vindt in de historische binnenstad van Dordrecht de zesde Dordtse Boekenmarkt plaats. Van 10.00 tot 17.30 uur bieden ongeveer 250 antiquaren uit Nederland en België in bijna 500 kramen hun boeken aan.

Het thema voor de boekenmarkt is "Poëzie", gekozen naar aanleiding van de 75e verjaardag van Stadsdichter Jan Eijkelboom in maart van dit jaar. Een aantrekkelijk activiteitenprogramma langs het markttraject zorgt voor afwisseling tijdens de rondwandeling - of gepassioneerde zoektocht - van de boekenliefhebber.

Tweede van Nederland

Het 'rondje boekenmarkt' door de verrassend mooie binnenstad van Dordrecht is de afgelopen jaren goed in de smaak gevallen van publiek en antiquaren. Reacties als 'plezierige markt, vooral vanwege de prettige omgeving', 'levendige sfeer' en 'ruim van opzet', sterkten de organisatie in de mening dat de Dordtse Boekenmarkt een blijvend succes is. Wat het aanbod, het aantal deelnemers en de lengte van het traject betreft, is de Dordtse Boekenmarkt de op één na grootste van ons land.

De Dordtse Boekenmarkt is een initiatief van het bestuur van het Kunstrondje Dordt en wordt georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Dordrecht en VVV.

In het Kunstrondje Dordt zijn drie en zestig galeries en winkels in kunst, curiosa, antiek en boeken verenigd. Veertig van deze zaken zijn ook elke eerste zondag van de maand geopend.

Het markttraject loopt over de Voorstraat tot aan het Stadhuisplein en verder via Groenmarkt, Scheffersplein, Nieuwstraat, Museumstraat en Steegoversloot tot op Het Hof.

Boekenmarktgidsje

Het gratis boekenmarktgidsje wordt evenals andere jaren op 1 juli uitgereikt aan de marktbezoekers. Het is vooraf verkrijgbaar bij VVV aan de Stationsweg 1. In het handzame gidsje staan alle belangrijke gegevens over de markt vermeld, aangevuld met een plattegrond en een artikel over de poëzie van Jan Eijkelboom in relatie tot de stad Dordrecht.

De antiquariaten zijn gerangschikt op naam en volgens specialisatie. Wie op zoek is naar

boeken over een bepaald onderwerp of van een geliefde auteur, kan aan de hand van het gidsje makkelijk de weg vinden.

De boekenmarkt biedt volop verrassingen voor verzamelaars, toevallige passanten, rassnuffelaars, liefhebbers van mooie boeken en prenten of 'gewone' lezers. Veel antiquaren leggen zich toe op een of meerdere specialisaties, bijvoorbeeld buitenlandse literatuur, strips, poëzie, natuur- en reisboeken, techniek, kinderliteratuur, esoterie, geschiedenis of kunst. De Dordtse boekenmarkt biedt meer dan 100 specialisaties!

Kleine uitgevers, kinderboekenmarkt en muziek

Op verschillende plekken langs het traject vinden activiteiten plaats.Op het plein van Het Hof presenteren zo'n acht Kleine Kwaliteitsuitgevers hun fondsen aan het publiek. Er is ook een open podium voor muziek optredens door onder andere het Meander Gitaarduo en voordrachten van professionele dichters (waaronder Jan Eijkelboom) en amateurdichters.

Het Belcanto mannenkoor Bravi Bravi zingt in de tuin van het Dordrechts Museum. Theatergroep Narcis belicht op verschillende locaties met hun straattheateract de roze wereld van de poëzie.

Op het Stadhuisplein zijn diverse kinderactiviteiten, zoals een kinderboekenmarkt, een speurtocht voor kinderen van 6 tot 12 jaar en theateroptredens.De Jeugd Theater Werkplaats brengt voor kinderen van 4 tot 6 jaar zes keer de vrolijke en naïeve voorstelling "Als windvaantje hebben we een tekkel", gebaseerd op het boek "Over beestjes "van Ida van Berkum. Verder kunt u in het gebouw van CBK een workshop boekbinden bijwonen, of in De Berckepoort een tentoonstelling over Tom Poes bekijken. De tentoonstelling ter gelegenheid van 60 jaar Tom Poes is tot stand gekomen in samenwerking met het Marten Toonder Gezelschap. In de Bibliotheek aan de Groenmarkt is een tentoonstelling over poëzie, met name de gedichten van Jan Eijkelboom.

Vermoeide en dorstige bezoekers kunnen terecht op een van de terrassen langs de route.

VVV geeft op de markt informatie over Dordrecht.

Algemene inlichtingen: VVV Zuid-Holland Zuid, 0900-4636888.

De Dordtse Boekenmarkt wordt op zondag 1 juli van 10.00-17.30 uur in de historische binnenstad van Dordrecht gehouden. Dordrecht is een van de steden van Het Geheim van Holland, een toeristisch samenwerkingsverband van de oudhollandse steden Delft, Dordrecht, Gouda, Haarlem, Leiden en Schiedam.

Noot voor de redactie/