Politiebericht Friesland: Friesland 1-07-2001
Politieberichten van 30/6 (13.00 uur) tot 1/7 (13.00 uur)

Friesland: verkeerscontroles TT Assen
Tijdens de TT Assen op zaterdag 30 juni, werd door het bureau Verkeershandhaving, project Fryske Diken, gecontroleerd op het ingaande en uitgaande verkeer. In totaal werd door zes verkeersassistenten met de radarauto gecontroleerd op zowel de projectwegen van Fryske Diken alsmede op de aan en afvoerwegen welke niet tot de geselecteerde wegen behoren. Dit gezien de grote verkeersintensiteit en de verkeersveiligheid. Verder werd gecontroleerd door een drietal opvallende en onopvallende motorrijders en zes surveillancevoertuigen De controles duurden van 08.00 uur tot aan 21.00 uur.
Snelheid
aantal passanten: 24.706, overtredingen: 2.808, hoogst gemeten snelheid op een 80 km weg 171 km/u en op een 120 km weg, 194 km/u. Invorderingen
Van vier bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd wegens een excessieve overschrijding van de maximum snelheid. Hierbij was een hardleerse bestuurder van een personenauto. Deze bestuurder had eerst de mobiele radarpost gepasseerd met 89 km per uur. De man reed harder maar was in staat door zijn radardetector af te remmen. Ondanks dat passeerde hij de radar na het remmen toch nog met te hoge snelheid, hetgeen hem een bekeuring van 60 gulden opleverde. Enige minuten later werd hij met de laserpatrol gecontroleerd, waarbij bleek dat hij 132 km/u reed waar 80 was toegestaan: 250 gulden boete. Voor deze bestuurder gold blijkbaar drie keer is scheepsrecht, want na enige tijd werd hij gesignaleerd door een onopvallende politievoertuig en werd op een 80 km-weg een snelheid geconstateerd van 145 kilometer. Deze boete komt boven op de andere bedragen en bovendien werd het rijbewijs van deze bestuurder ingevorderd.
Overige feiten
Niet dragen gordels:10
geen helm: 1
omgebogen kentekenplaat: 5
maken van een wheely: 1
onverzekerd rijden: 1
diverse: 3
Overschrijden snelheid door controle met de laserpatrol in totaal 20 stuks.

Leeuwarden: man valt in put vuilstort
Een 48-jarige inwoner van Stiens is zaterdag om 10.45 uur gewond geraakt, toen hij in de put van de vuilstort aan de Greunsweg viel. De man loodste een auto met aanhanger naar de put, struikelde echter over de rand en viel ca. 10 meter naar beneden. Hij werd door de brandweer uit de put gehaald en per ambulance naar het MCL overgebracht. Daar werd geconstateerd dat hij aan de val een gebroken been had overgehouden.

Drachten: winkeldiefstal
Een 37-jarige man en een 30-jarige vrouw, beiden woonachtig te Drachten, zijn zaterdag om 13.45 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Zuiderbuurt. Het stel werd door winkelpersoneel betrapt toen ze de winkel verlieten zonder daarbij een aantal artikelen met een totale waarde van ca. 75 gulden af te rekenen. Ze werden overgedragen aan de politie.

Leeuwarden: inbraak auto
Vrijdag werd tussen 11.00 en 23.00 uur ingebroken in een aan de Westerparkstraat geparkeerd staande auto. Nadat een ruit was ingeslagen werd een autoradio weggenomen. De 42-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Heerenveen: winkeldiefstal
Een 25-jarige inwoner van Heerenveen is zaterdag om 14.20 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan het Bgm. Kuperusplein. De man werd betrapt toen hij twee pakjes sigaretten wilde meenemen zonder te betalen. De politie maakte tegen hem proces-verbaal op.

Leeuwarden: tas gestolen
Een 25-jarige inwoonster van Joure is zaterdag omstreeks 15.15 uur op het Wilhelminaplein van haar tas beroofd. De vrouw stond te kijken naar het Beachtvolleybaltoernooi, en had haar tas tegen een dranghek gezet. In een onbewaakt moment werd de tas weggenomen. Ze mist diverse waardepapieren, een mobiele telefoon en een klein geldbedrag.

Ryptsjerk: bromfietsster botst tegen hond
Een 22-jarige inwoner van Ryptsjerk is zaterdag om 15.30 uur lichtgewond geraakt, toen hij met zijn bromfiets tegen een hond opbotste. De hond was plotseling vanaf een erf de rijbaan opgerend. De bromfietser werd met beenletsel per ambulance naar het MCL overgebracht. De hond bleef ongedeerd.

Goutum: rijbewijs ingevorderd
Van een 28-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag om 18.20 uur het rijbewijs ingevorderd. De man werd met de laserpatrol betrapt, toen hij met zijn auto op de Overijsselseweg 154 km/u reed, waar 100 km/u is toegestaan.

Echten: woningbrand na ontploffing
In een woning aan de Commissiepolle heeft zaterdag omstreeks 22.00 uur een uitslaande brand gewoed, waarbij de 50-jarige bewoner lichte verwondingen opliep. Voorafgaand aan de brand vond een explosie in de woning plaats die waarschijnlijk door een gaslek is ontstaan. De explosie ontstond toen de bewoner een gasstel aanstak. Hij werd door de kracht van de explosie door een raam naar buiten geslingerd, waarbij hij verwondingen aan zijn handen opliep. Onmiddellijk daarop ontstond een uitslaande brand, waarbij de woning zwaar beschadigd raakte. Een naastgelegen woning werd door de brandweer uit voorzorg nat gehouden. De technische recherche zal nog onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing en de brand doen.

Leeuwarden: aanhouding na bedreiging
Een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is zondag omstreeks 00.50 uur aangehouden, omdat hij de bewoonster van een woning aan de W. de Geeststraat had bedreigd. Deze had de politie gebeld, toen de man zonder duidelijke reden tegen de voordeur van haar woning begon te schoppen. De man werd korte tijd later door de politie aangehouden, die hij geen duidelijke reden voor zijn gedrag kon geven.

Akkrum: onder invloed
Een 24-jarige inwoner van Zutphen is zondag om 01.50 uur op de Buorren aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 810 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 10 uren kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: aanhoudingen na mishandeling
Een 40-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag om 03.00 uur aangehouden, nadat hij in de Prinsentuin een 28-jarige medewerker van een beveiligingsbedrijf had mishandeld. Hij had de beveiligingsmedewerker om onduidelijke reden een aantal malen in het gezicht geslagen, waarbij deze een gebroken neus opliep. Bij zijn aanhouding beledigde de verdachte ook nog een politiebeambte. De politie hield tevens twee andere Leeuwarders aan, die in het gezelschap van de verdachte verkeerden. Deze mannen, 29 en 20 jaar, gedroegen zich tijdens de aanhouding vervelend en belemmerden de politiebeambten in hun werk.

Heerenveen: aanhoudingen fietsendiefstal
Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden en een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn zondag om 04.15 uur op de Lindegracht aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Politiebambten hielden de mannen aan, toen ze hen zagen morrelen aan het slot van een fiets. Toen ze de agenten in de gaten kregen, wilden ze snel weglopen maar deze wisten hen staande te houden. De mannen bleken in het bezit te zijn van een kniptang. Ze werden op het politiebureau ingesloten. De politie werd overigens kort voor de aanhouding aangesproken door een jongeman die de verdachten met zijn fiets had zien lopen. Toen hij hen daarop aansprak kreeg hij van de mannen een paar klappen. De politie wil graag opnieuw in contact met deze jongeman komen en wordt daarom verzocht te bellen met de politie in Heerenveen (0900-8844).

Leeuwarden: onder invloed
Een 20-jarige inwoner van IJlst is zondag om 04.00 uur op de Oostergoweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 485 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren kreeg.

Hemelum: eenzijdige aanrijding
Een 43-jarige inwoner van Koudum is zondag om 04.00 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op het Flinkebosje. Het slachtoffer haalde op genoemde weg een auto in, kwam vervolgens met zijn wielen in de rechterberm en botste op de ANWB-wegwijzer. Bij de aanrijding kwam het slachtoffer bekneld te zitten, waardoor de brandweer hem uit zijn auto moest bevrijden. Hij werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. Daar werd hem een bloedproef afgenomen, omdat hij mogelijk onder invloed was.

Leeuwarden: beschonken bromfietser op de vlucht Een 16-jarige bromfietser uit Leeuwarden is zondag om 06.00 uur op de Osingastate aangehouden, nadat hij diverse stoptekens van de politie had genegeerd. Surveillerende agenten zagen de bromfietser op de Schierstins zonder helm rijden. Toen ze hem staande wilde houden ging hij er vandoor, waarna er een korte achtervolging volgde. Deze eindigde toen de bromfietser een bocht miste en de bosjes in reed. Op het bureau blies de jongeman 525 ug/l. Hij werd voor dit feit, alsmede voor diverse andere feiten, waaronder te hoge snelheid en het rijden zonder helm, verbaliseerd.

Leeuwarden: veroorzaker aanrijding rijdt door
Zondag omstreeks 05.25 uur reed een auto door nog onbekende oorzaak tegen de gevel van een horecapand aan het Gouverneursplein. Politiebeambten in het bureau Binnenstad hoorden omstreeks genoemd tijdstip het geluid van piepende banden en een enorme dreun. Toen ze ter plaatse kwamen zagen ze dat een gevel beschadigd was. Een getuige wist een omschrijving te geven van de betrokken auto. Na een korte zoekactie werd de beschadigde auto leeg in de Camminghastraat terug gevonden. De auto werd in beslag genomen en de eigenaar zal binnenkort gehoord worden.

Sneek: diefstal uit auto
Uit een aan de Furmerusstraat geparkeerd staande auto werd in de nacht van zaterdag op zondag een radio/cd-speler en een tas met cd`s weggenomen. De diefstal vond plaats nadat een portier was geforceerd. Aangifte deed een 32-jarige inwoner van Sneek.

Nijland: inbraak sportkantine
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een sportkantine aan de H. Pollemastrjitte. Nadat een raam was geforceerd, werd een hoeveelheid snoepgoed weggenomen. Een 55-jarige inwoner van Nijland deed aangifte.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272