PERSBERICHT - 20 JUNI 2001

Varen met de Waterbus tussen Dordrecht en Gorinchem

Dordrecht en Gorinchem, twee steden aan het water met ieder een lange historie en een heel eigen karakter, liggen op korte afstand van elkaar. Van 1 juli tot en met 2 september brengt de waterbus elke zondag passagiers van Dordrecht naar Gorinchem en omgekeerd. In totaal zijn er negen vaarten vanuit beide steden.

Deze nieuwe verbinding is een initiatief van Waterbus bv in samenwerking met Veerdienst gemeente Gorinchem, die vanuit Gorinchem voor een verdere verbinding zorgt naar Slot Loevestein, Woudrichem en Fort Vuren.

de waterbus van Dordrecht

De moderne Waterbus zorgt dagelijks voor een snelle verbinding over water tussen de Drechtsteden Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht en Sliedrecht. Nieuw is de vaart tussen Dordrecht en Gorinchem v.v. die van 1 juli t/m 2 september elke zondag uitgevoerd wordt.

Vanaf 9.52 uur zijn er elk heel uur afvaarten vanuit Dordrecht. De waterbus vaart dan eerst naar Sliedrecht (vertrek aldaar steeds 8 minuten na het hele uur) en koerst hierna over de Merwede naar Gorinchem. De eerste afvaart vanaf Gorinchem is om 10.45 uur en zo elk uur verder tot en met 18.45 uur. Het tochtje vanaf de Dordtse Merwekade naar Buiten de Waterpoort in Gorinchem (en omgekeerd) duurt ruim 40 minuten.

Rondje Dordt

Wie in Dordrecht op de Merwekade uitstapt, wandelt meteen het historisch havenkwartier in. Daar liggen enkele grote monumenten als de Groothoofdspoort en de Grote Kerk en verder tal van monumentale stadswoningen en pakhuizen. Bezoekers kunnen vanaf de aanlegplaats van de waterbus eenvoudig de aanwijzingen van het Rondje Dordt volgen voor een leuke stadswandeling waarbij je bijvoorbeeld ook langs het Stadhuis, Het Hof en het Dordrechts Museum komt. Het Dordrechts Museum bezit een collectie Nederlandse schilder- en tekenkunst om van te watertanden! Extra aantrekkelijk voor een bezoek aan Dordrecht zijn de eerste zondag van de maand (Kunstrondje Dordt, een groot aantal galeries, antiek- en curiosawinkels zijn dan geopend), de laatste zondag van de maand (koopzondag in de binnenstad), de 500 kramen tellende Dordtse Boekenmarkt op zondag 1 juli en het openlucht Rhythm & Bluesfestival op zondag 19 augustus.

Gorinchem en de Vesting3hoek

Gorinchem maakt deel uit van de Vesting3hoek. De gerestaureerde wallen van Gorinchem lenen zich uitstekend voor een mooie wandeling, maar ook in de binnenstad is een bewegwijzerde wandeling langs monumenten mogelijk. Loop beslist het Gorcums Museum op de Grote Markt binnen waar tot en met 26 augustus de tentoonstelling `Corneille, zijn bronnen en inspiratie' te zien is. Het fiets- en voetveer van de gemeente Gorinchem brengt u naar het middeleeuwse Slot

Loevestein, het vestingstadje Woudrichem met zijn bezienswaardige Visserij- en Cultuurhistorisch museum of het Fort Vuren.

Er is een voordelige combikaart voor een bezoek aan de Vesting3hoek verkrijgbaar die het gehele seizoen geldig blijft. Elke tweede zondag van de maand kunt u in Gorinchem de Culturele Route langs galeries en antiekzaken volgen. Een folder van de Culturele Route is op zondag in het Gorcums Museum verkrijgbaar.

Informatie

In een gratis verkrijgbare folder (bij VVV en op de Waterbus) is informatie over de dienstregeling, de kosten en de te bezoeken locaties te vinden. Inlichtingen over de steden en hun bezienswaardigheden zijn verkrijgbaar bij de VVV's in Dordrecht , telefoon 0900-4636888 (75 c.p.m.) en Gorinchem, telefoon 0183-631525.

Inlichtingen over de Waterbus zijn te vinden op internet: www.waterbus.nl, of telefonisch via de klantenservice van conneXXion, 0900-2666399 (22 c.p.m.).

Op www.veerdienstgorinchem.nl is vanaf 1 juli informatie te vinden over de vaartijden van de veerdienst Vesting3hoek. Telefonische inlichtingen: 06-51604964. Het e-mailadres is:
veerdienst@gorinchem.nl.

Noot voor de redactie/