Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Einde inspecties in kader verdrag kruisvluchtwapens

29-06-2001

Met ingang van 1 juli aanstaande komt er een einde aan de inspecties die konden worden uitgevoerd in het kader van het Intermediate Nuclear Forces-verdrag. Een van de gevolgen van deze in 1987 tussen de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie gesloten overeenkomst was dat er destijds geen kruisvluchtwapens op de vliegbasis Woensdrecht werden geplaatst. Ofschoon het INF-verdrag als zodanig gewoon geldig blijft, komt aan de mogelijkheid om over en weer inspecties uit te voeren, nu een einde. De vliegbasis Woensdrecht werd zes keer aan een Russische inspectie onderworpen, de laatste keer in 1997.

Woensdrecht werd in 1983 aangewezen voor de opslag van Amerikaanse kruisvluchtwapens. De NAVO besloot destijds tot plaatsing van deze wapens in het kader van het zogenoemde NAVO-dubbelbesluit. Dit voorzag in de plaatsing in Europa van kruisvluchtwapens, de zogenoemde Ground Launched Cruise Missiles, en Pershing II ballistische grond-grond raketten als antwoord op de introductie van moderne nucleaire wapens als de SS-20 aan Sovjet-zijde. Dit NAVO-besluit leidde destijds tot een groot aantal demonstraties en andere protestacties, ook in ons land.

Op de vliegbasis Woensdrecht werden vooruitlopend op de ontplooiing van de kruisvluchtwapens verschillende gebouwen en faciliteiten ingericht. Als gevolg van de ondertekening van het Intermediate Nuclear Forces-verdrag werden de kruisvluchtwapens nooit in Europa gestationeerd. De bunkers en gebouwen zijn momenteel in gebruik bij de Koninklijke Luchtmacht.