AutoRai

27-6-2001

Premie op bijna alle Opel modellen

Negen van de tien nieuwe Opel motoren voldoen aan de eisen die de overheid heeft gesteld voor het toekennen van een stimuleringspremie voor schone auto's. Vanaf 1 juli ontvangt de koper van een dergelijke auto 716,- .

De autokoper ontvangt vanaf 1 juli een fikse overheidspremie van 716,- indien hij besluit een extra milieuvriendelijke auto aan te schaffen. Daarbij speelt Opel een glansrol, want in tegenstelling tot veel andere merken voldoen verreweg de meeste ECOTEC benzinemodellen aan de extreem zware milieunormen die bij de invoering van die stimuleringspremie zijn gesteld. Zon 90 procent zelfs.

Het voordeel voor de consument is niet gering: die fikse premie van 716 wordt - om het maar eens passend onder woorden te brengen - schoon in het handje uitbetaald. De Opelrijder spint dus garen bij deze stimuleringsregeling, die uiteraard is bedoeld om de invoering van milieuvriendelijkere autos te versnellen.

Vrijwel alle Opel-benzinemodellen overtreffen de enorm zware normen die in Den Haag zijn opgesteld. Dat wil heel wat zeggen. Ze voldoen niet alleen nu al aan de milieueisen zoals die pas in het jaar 2005 in Europa van kracht worden, maar zijn bovendien met glans geslaagd voor een indien mogelijk nog belangrijkere koude-start-test. De krachtbron moet daarbij zijn optimale werking tonen vanaf een zeer lage temperatuur.

Het is onder de kenners een bekend gegeven dat minder verfijnd werkende automotoren het juist in die zogenaamde opwarmfase erg moeilijk hebben. Ze stoten aanzienlijk meer kwalijke stoffen uit dan wanneer ze eenmaal op bedrijfstemperatuur zijn. Sterker nog: je moet er niet raar van opkijken als die motoren in die korte tijd na de koude start meer schadelijke stoffen uit de uitlaat blazen dan in de rest van de rit. De ultramoderne Opel ECOTEC-motoren met vier kleppen per cilinder, uitlaatgasrecirculatie en uitstekende prestaties gekoppeld aan een laag brandstofverbruik staan er juist borg voor dat alles binnen luttele tellen optimaal verloopt.

Hoe werkt de premie? Wie zon milieuvriendelijke Opel bestelt, zal merken dat de nieuwe Fiscale Stimulering Schone Personen- en Bestelautos zonder omwegen is geregeld. Wie het kenteken na 1 juli aanvraagt, ontvangt automatisch een subsidie van 335 Euro. Dat is gelijk aan 716 gulden. Dat bedrag wordt rechtstreeks op de bankrekening bijgeschreven door het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting.

De filosofie achter de premie is glashelder: de consument die de techniek van de toekomst nu al aanschaft, verdient een beloning. Nu en in de toekomst. Daarom blijft het stimuleringsbeleid ook de komende jaren bestaan. Alleen wordt het bedrag in stapjes afgebouwd. Niet onredelijk, want in 2005 moeten álle autos immers aan deze eisen voldoen. Volgend jaar bedraagt het premiebedrag 275 Euro, de twee jaren daarna respectievelijk 200 en 125 Euro. Op dit moment is het voordeel dus maximaal.