Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Textiel en confectie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

23-05-2001

In nieuwe cao 4 procent loon en afspraken over werkgelegenheid in cao textiel

In de nieuwe cao voor de textielindustrie wil CNV Textiel en confectie een loonsverhoging van 4 procent op 1 juli. Verder moet er een winstafhankelijke uitkering komen bij bedrijven die nog geen winstdelingsregeling of eindejaarsuitkering hebben. Ook wil de bond de ploegentoeslag verhogen met 1 procent.

Werkgelegenheid grote prioriteit
Een belangrijk deel van de cao-voorstellen van CNV Textiel en confectie betreffen werkgelegenheid en employability. Zo wil de bond dat bedrijven zonder bedrijfsopleidingsplan voor het personeel het in de cao geregelde geld voor scholing omzetten in een individueel scholingsbudget.
Voorts wil CNV Textiel en confectie nadere afspraken maken over de manier waarop arbeidsongeschikten opnieuw een baan kunnen vinden in de textiel. Hoe die afspraken eruit zien is afhankelijk van de proefprojecten die worden uitgevoerd door het Servicebureau Textielindustrie. Ook zullen er regelingen moeten worden getroffen die voorkomen dat de premie van de WAO-gatverzekering nog verder stijgt. De bond vindt dat de werkgevers de premiestijging moeten betalen.

Meer duidelijkheid over pensioenen
De bond wil dat er meer duidelijkheid komt over het pensioen dat werknemers kunnen bereikten. Daarom moet in overleg met het pensioenfonds een pensioenplanner worden gemaakt. Om het pensioen aan te vullen of het mogelijk te maken eerder met pensioen te gaan, moet het tijdsparen aantrekkelijker worden en ook moet de mogelijkheid om zelf extra pensioen te sparen nadrukkelijker onder de aandacht van werknemers worden gebracht.

Derde Wereld
CNV Textiel en confectie wil via de CNV Actie Kom Over een project in de derde wereld adopteren. De bond vraagt de werkgevers 50.000 gulden beschikbaar te stellen.

De volgende onderhandelingsronde is op 6 juni.

Nadere inlichtingen:

Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030-6348241