MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht


01-07-2001

MKB-Nederland kritisch op kabinetsnota stelsel ziektekosten

Tijdens een op 10 juli gehouden vergadering hebben de bij MKB-Nederland aangesloten organisaties kritisch gereageerd op de kabinetsnota Vraag aan Bod, waarin het kabinet haar standpunt over het nieuwe ziektekostenstelsel verwoordt. Zij zijn teleurgesteld dat het kabinet niet het totale SER-advies heeft overgenomen.

Hoewel MKB-Nederland de probleemanalyse van het kabinet deelt, en op hoofdlijnen ook de denkrichting voor de oplossingsrichtingen, is MKB-Nederland niet gelukkig met de uitwerking.

Op drie kernpunten wijkt het kabinet af van het SER-advies: Het kabinet kiest voor een publiekrechtelijke basis, de SER voor een privaatrechtelijke. MKB-Nederland vindt dat een privaatrechtelijke basis meer garanties biedt voor de gewenste marktwerking dan een publiekrechtelijke basis.

Verder beperkt het kabinet de pakketdiscussie tot de keuze voor één pakket in tegenstelling tot wat de SER geadviseerd heeft: een basis- en een standaardpolis, met tussenliggende pakketten. Dit beperkt de keuzevrijheid voor de cliënt en dat vindt MKB-Nederland geen gewenste ontwikkeling.

Tot slot heeft MKB-Nederland grote moeite met het kabinetsstandpunt om de premie niet volledig te nominaliseren, terwijl in de SER overeengekomen was wel een volledige nominale premie te heffen en inkomensreparaties via het belastingstelsel te realiseren.

Informatie: karin kuiper