Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Persbericht van de Raad voor Verkeer en Waterstaat

BETERE INZET VAN TECHNOLOGIE DOOR ORKESTRERENDE OVERHEID

Een orkestrerende overheid zorgt voor een succesvollere inzet van technologie bij vraagstukken van verkeer en vervoer. Op dit moment blijft veel technologische potentie onbenut omdat de organisatie van het innovatieproces te versnipperd is. Van de vele goede ideeën worden er te weinig grootschalig ingevoerd. Dit schrijft de Raad voor verkeer en waterstaat in het vandaag verschenen advies: .Orkestreren op maat..
De Raad beveelt in dit advies minister Netelenbos aan een heldere visie te formuleren, experimenten met durf te ondersteunen en te zorgen voor een juiste mix van aanvullend beleid.

Technologie heeft een belangrijke plaats gekregen in het onlangs vastgestelde NVVP (Nationaal Verkeers- en Vervoersplan). Veelbelovende technologieën blijven nu echter te vaak steken in de ontwikkelingsfase en worden niet op grote schaal toegepast. Hierdoor levert de technologie een onvoldoende bijdrage aan oplossingen voor de problemen op het gebied van verkeer en vervoer.
Door te orkestreren op maat kan het ministerie van V&W deze impasse doorbreken. Voor het ministerie betekent dit dat zij het speelveld creëert waarop alle betrokkenen hun partij meeblazen. Het ministerie moet per thema een heldere visie ontwikkelen en deze langdurig vasthouden. In deze visie geeft V&W aan welke oplossingsrichtingen prioriteit hebben. Marktpartijen weten dan waar ze aan toe zijn en kunnen hun innovatieproces op deze visie afstemmen. Verder moet het ministerie een gestructureerde aanpak van het innovatieproces stimuleren; hierbij speelt de ondersteuning van experimenten een belangrijke rol. Ten slotte moet het ministerie zorgen voor een juiste mix van beleidsondersteunende maatregelen als wetgeving en fiscale voorzieningen.
Het ministerie houdt in dit proces rekening met (inter)nationale ontwikkelingen en stimuleert de betrokken spelers tot de zo noodzakelijke samenwerking.

De Raad illustreert zijn voorgestelde procesaanpak aan de hand van het mobiliteitsvraagstuk. Hierbij is gekeken naar alternatieven voor fysieke mobiliteit, knelpunten in de bereikbaarheid en de milieu-effecten (met name de uitstoot van CO2). Conclusie is dat V&W met de nieuwe procesaanpak succes kan boeken. Ministerie en Tweede Kamer moeten dan wel keuzes maken. Dat betekent risico.s durven nemen. Voor elk probleemgebied ligt het complex van factoren en spelers weer anders. Daarom beveelt de Raad de minister aan te orkestreren op maat.