Gemeenteraad akkoord met herstructurering woningvoorraad
GEMEENTERAAD AKKOORD MET HERSTRUCTURERING WONINGVOORRAAD
De gemeenteraad van Utrecht heeft donderdag 28 juni ingestemd met "De Utrechtse Opgave(DUO)", een raamovereenkomst voor herstructurering van de woningvoorraad in de naoorlogse wijken van de stad. Het akkoord tussen gemeente en de gezamenlijke Utrechtse woningcorporaties bevat de spelregels voor financiering en organisatie van vernieuwing van de woningvoorraad door nieuwbouw, vervanging, renovatie en verkoop. Eerder deze maand is de raamovereenkomst goedgekeurd door de Raden van Commissarissen van de betrokken corporaties. Op dinsdag 10 juli wordt het akkoord op het stadhuis officieel ondertekend. Bij DUO behoort ook een Protocol voor Overleg bij Stedelijke Vernieuwing, waarin de bewonersinvloed bij ingrijpende renovatie en sloop/nieuwbouw wordt geregeld. Tevens zijn in een Algemeen Sociaal Projectplan de rechten van en tegemoetkomingen voor individuele huurders geregeld. De vereniging van bewonersorganisaties `de Bundeling' is als partner betrokken geweest bij het opstellen van deze twee regelingen.
"De Utrechtse Opgave" beoogt de kwaliteit te verhogen van de woningvoorraad en een betere spreiding te bereiken van de koop- en huurwoningen over de stad. Daartoe vervangen of renoveren de corporaties de komende jaren ongeveer 12.500 woningen en bouwen zij 10.000 nieuwe woningen in Leidsche Rijn en in de bestaande stad. Ook worden er sociale huurwoningen verkocht. In de overeenkomst is vastgelegd dat op 1 januari 2005 in ieder geval 38.000 woningen beschikbaar zijn voor huishoudens die zijn aangewezen op een betaalbare woning. De gemeente zal de ontwikkeling van de omvang van die kernvoorraad jaarlijks monitoren.
Het DUO-akkoord heeft een looptijd van 15 jaar. De komende maanden wordt de raamovereenkomst uitgewerkt met de afzonderlijke woningcorporaties in prestatiecontracten voor de komende vier jaar. Gestreefd wordt hierover per 1 november op ambtelijk niveau overeenstemming te bereiken.
Met de herstructurering van de woningvoorraad van de naoorlogse wijken in Utrecht is een bedrag van ca. 6 miljard gulden gemoeid. Een bedrag dat de corporaties opbrengen uit hun financiële reserves, de bouw en verkoop van koopwoningen en de verkoop van een nader af te spreken aantal sociale huurwoningen. De gemeente draagt bij door geen meerwaarde te berekenen in nieuw af te sluiten erfpachtcontracten. Van het Rijk wordt een bijdrage verwacht van 103 miljoen gulden uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. Over de inzet van deze ISV-gelden hoopt de gemeente in de loop van de zomer een akkoord te bereiken met de Minister voor het Grote Stedenbeleid en de Staatssecretaris Volkshuisvesting.
Noot voor de media
Voor meer informatie kunt U contact opnemen met de afdeling communicatie stadhuis O30-2861130 of de heer Y. Vermeulen, manager directiestaf woningcorporatie Mitros 030-2455935.