Novem

Financieringswijzer duurzame energie 2001 beschikbaar

Novem heeft een rekenprogramma ontwikkeld, dat inzicht geeft in de effecten van financiële stimuleringsregelingen op te verwachten financiële resultaten van investeringen in duurzame energie. Het bijbehorende handboek Financieringswijzer Duurzame Energie is een ondersteuning van het rekenprogramma en geeft meer gedetailleerde informatie.

Het rekenprogramma en het handboek zijn bedoeld voor ontwikkelaars van duurzame energieprojecten. Met het rekenprogramma kunnen de effecten van de verschillende stimulerende maatregelen op investeringsprojecten worden berekend.

De wijzer biedt een indruk op hoofdlijnen, en geeft aan waar nadere informatie beschikbaar is. De wijzer is bedoeld voor de kleinere en middelgrote investeerders en hun adviseurs.

Verkrijgbaarheid

De financieringswijzer is verkrijgbaar als boek, met rekenprogramma op cd-rom, bij het Informatiecentrum Duurzame Energie, Postbus 12, 6800 AA Arnhem, telefoon 0900-9892 of info@duurzame-energie.nl. De kosten zijn f 25,- excl. BTW. De tekst van de Financieringswijzer en het rekenprogramma is ook te downloaden vanaf de internetsite van Novem www.novem.nl en vanaf de internetsite van het Informatiecentrum Duurzame Energie www.duurzame-energie.nl.

Doel van de wijzer

Er bestaat een verschil in kostprijs tussen energie uit fossiele bronnen en duurzame energie. Financiële stimuleringsmaatregelen verkleinen dit verschil en kunnen zo leiden tot een toename van investeringen in duurzame-energietechnologieën. Sinds enige jaren bestaan er fiscale regelingen om de toepassing van duurzame-energietechnologieën te bevorderen. Daarnaast bestaan er al langere tijd diverse subsidieregelingen. Alle stimuleringsregelingen tezamen vormen een complex geheel. Deze wijzer heeft tot doel om de lezer te helpen

bij het onderzoek naar de haalbaarheid van investeringen in een vorm van duurzame energie. Concrete aanwijzingen worden gegeven over de manier waarop de diverse regelingen van toe-passing gemaakt kunnen worden op specifieke investeringsprojecten. Tevens wordt de lezer de mogelijkheid geboden om zelf berekeningen te maken en te zien welke effecten bepaalde regelingen sorteren. Hiervoor is een rekenprogramma beschikbaar.

Het toepassen van de stimuleringsregelingen

Teneinde de lezer in staat te stellen van alle relevante regelingen gebruik te maken, hebben we hun inhoud en werking weergegeven in een overzicht. Voorts bieden we inzicht in de fiscale en juridische aspecten die bij het investeren van belang zijn. Als eenmaal duidelijk is welke regelingen beschikbaar zijn, zult u ook willen weten wat het rendement is van de voorgenomen investering. Deze wijzer bevat een uiteenzetting van het rekenmodel dat hiervoor gebruikt kan worden. Het rekenprogramma biedt u de mogelijkheid om de resultaten van alle keuzen en toepasselijke stimuleringsregelingen uit te drukken in terugverdientijden, interne rendementen, rendementen op het eigen vermogen, of het verloop van de cashflows gedurende de looptijd van het project. Verder wordt een stappenplan geschetst waarin tips en knelpunten worden aangegeven bij het aanvragen van subsidies en het gebruik van fiscale faciliteiten. Regelingen die in deze wijzer worden behandeld, zijn onder meer de Vrije Afschrijving Milieu Investeringen (VAMIL), de Energie Investeringsaftrek (EIA), de Milieu Investeringsaftrek (MIA), de Regulerende Energiebelasting, de Subsidieregeling Energievoorzieningen in de Non-Profit en bijzondere sectoren (EINP), Groen Beleggen, het CO 2 -reductieplan, het Besluit Subsidies Energiebesparing en regelingen van het energiebedrijf.

Gegevens per duurzame-energietechnologie

Iedere technologie wordt afzonderlijk kort beschreven. Vervolgens wordt aangegeven welke regelingen voor deze technologie in principe beschikbaar zijn. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan de mogelijkheden voor gelijktijdige toepassing van verschillende regelingen (stapeling). Verder worden veel voorkomende organisatievormen besproken en worden de resultaten van investeringen cijfermatig geïllustreerd. Deze wijzer behandelt de stimuleringsregelingen voor bio-energie, energieopslag, warmtepompen, windenergie, fotovoltaïsche zonne-energie en thermische zonne-energie.

Het rekenprogramma

Aan de hand van het rekenprogramma kunnen investeringsprojecten doorgerekend worden, waarbij diverse stimulerende regelingen, apart of tegelijkertijd, worden toegepast. De uitkomsten geven u een indruk van de rendementen van de investering en een basis voor berekening van de effecten van de verschillende regelingen.

Updates

De tekst van de financieringswijzer wordt aangepast aan actuele ontwikkelingen. De meest actuele versie is te downloaden vanaf dezelfde internetsites.

Meer informatie

ing. J.L. 't Hooft, programma-adviseur (j.t.hooft@novem.nl)