VVD

Zorggelden


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 29 juni 2001
De column van Hans Dijkstal in de VVD-Expresse nummer 386

Het kabinet is erin geslaagd om, keurig binnen de spelregels van de Zalmnorm, bij de voorjaarsnota Fl. 2,2 miljard extra te vinden voor de zorgsector. Met deze gelden moet het werken in de zorg aantrekkelijker worden en moeten de wachtenlijsten verder worden teruggedrongen. De VVD wil, net als andere partijen, dat de arbeidsmarktknelpunten en de wachtlijstproblematiek worden opgelost. Het is echter de vraag of een tekort aan financiële middelen de hoofdoorzaak is van deze problemen. Zou het niet eerder een zaak van organisatie en efficiency zijn waaraan het in de zorgsector ontbreekt?

Op dit moment bestaat er te weinig inzicht in de verschillende geldstromen en de effectiviteit van de maatregelen in de zorgsector. Zo is het zorgbudget sinds 1994 met Fl. 25 miljard gegroeid, maar onduidelijk is waar dat geld gebleven is en wat het precies heeft opgeleverd. De VVD heeft dan ook een nader onderzoek vanuit het parlement bepleit om inzicht te krijgen in de resultaten van de extra miljarden die de afgelopen jaren in de zorg zijn geïnvesteerd. Aanvankelijk is ons dat op politieke kritiek van anderen komen te staan, maar sinds afgelopen week hebben wij de Algemene Rekenkamer aan onze zijde, die in een tweetal rapporten het belang van een onderzoek naar de doelmatige en doeltreffende besteding van de extra zorgmiljarden onderstreept.

Helaas is minister Borst niet in staat om een totaalbeeld te geven van de gedane bestedingen in de zorgsector. Het is echter de vraag of enig ander minister van Volksgezondheid deze duidelijkheid had kunnen verschaffen. Ons zorgstelsel is namelijk zeer ondoorzichtig. Dat geldt ook voor de geldstromen. Institutionele verandering van het zorgsysteem is dan ook dringend noodzakelijk. De VVD staat daarbij een beperktere rol voor de overheid voor ogen. De overheid moet met name de kwaliteit, solidariteit en toegankelijkheid van de zorg borgen. Verzekeraars en zorgaanbieders moeten meer vrijheid krijgen om in te spelen op de behoeften van de mensen. Meer concurrentie moet uiteindelijk leiden tot meer keuze en zeggenschap voor de burgers.

Ik heb het kabinet deze week dringend geadviseerd voortvarend door te gaan met het werken aan een fundamenteel nieuw zorgstelsel. Ook op financieel terrein. Het ligt voor de hand aan te sluiten bij het vorig jaar verschenen SER-advies over het zieketekostenverzekeringsstelsel. Daar is zowel onder werkgevers als werknemers draagvlak voor. De SER gaat uit van een stelsel van nominale premies, dat wil zeggen een vast bedrag aan premie met daarboven een eigen risicobijdrage. De VVD is het daarmee eens. Nominalisering vormt namelijk de beste prikkel voor concurrentie onder verzekeraars en zorgaanbieders. Wel voeg ik daar nadrukkelijk aan toe dat negatieve inkomenseffecten gecompenseerd zullen moeten worden via de belastingen. Ik roep het kabinet en andere partijen op zo dicht mogelijk bij het SER-advies te blijven. Daar zit de juiste balans in, zoals de VVD die eerder heeft opgetekend in de eigen nota Kiezen voor Keuze.
Hans Dijkstal

De bovenstaande column verscheen op 30 juni in de VVD-Expresse. Elke week verschijnt de VVD-Expresse met uitzondering van de recesperioden. Behalve de wekelijkse column van Hans Dijkstal wordt u door de VVD-Expresse op de hoogte gehouden over de standpunten van de VVD Tweede Kamerfractie. Daarom is de VVD-Expresse een 'must' voor iedereen die actief is in de VVD. Een jaarabonnement kost fl. 90,-. Voor een abonnement of een proefexemplaar bel:
070-318 2875.