Keywords:
Persbericht d.d. 6/29/2001
29-06-2001: Picknicken met varkensvlees
Als de temperatuur omhoog gaat en het zonnetje lekker schijnt, krijgen
veel mensen zin om ergens op een mooi plekje buiten te picknicken.
Maar wat gaat er in de picknickmand? Naast salades, fruit en vers
brood mag een heerlijk gerecht met varkensvlees niet ontbreken. Veel
varkensvleesproducten zijn geschikt om van tevoren te bereiden en
lekker om koud te eten. Hierbij handige tips en een heerlijk recept
met varkensvlees om mee te nemen in de picknickmand.
Buiten is het warm, hoe houden we het eten lekker koel? Vooral op warme dagen is het belangrijk om al het eten voor de picknick goed gekoeld mee te nemen. Als je met de auto een picknickplaats op zoekt zijn er speciale koelboxen voor de auto die op de aansteker kunnen worden aangesloten. Op de fiets is het handig om de gerechten te verdelen en het koel te houden met koelelementen uit het vriesvak. Thermoskannen houden warme dranken goed warm en koude dranken goed koud. En als je broodjes van tevoren belegd, kies dan voor broodbeleg dat -door de bereidingswijze- niet zo snel bederft, zoals salami, cervelaatworst, chorizo en gerookte ham. Sla, tomaat, komkommer voorkomen dat brood voortijdig uitdroogt, maar kunnen het brood ook te nat maken. Door het brood goed met boter te besmeren, voorkom je dat het vocht uit de groenten er te veel intrekt.
Wat gaat er in de mand?
Naast vers brood, bakjes salades, vers fruit, yoghurt en wat zakjes
chips voor de kinderen, mag een lekker stukje varkensvlees niet
ontbreken. Wat denkt u bijvoorbeeld van pittig gehaktbrood, heel
makkelijk van tevoren te bereiden en het smaakt heerlijk met een
mangochutney of een koude kerriesaus. Of een lekker vleesslaatje met
prei, appel en mosterd. Kinderen vinden dit ook heerlijk. En wat dacht
u van plakken heerlijke varkensrollade? Daar is iedereen dol op.
Mogelijkheden te over met varkensvlees. Op www.vlees.nl kunt u de
receptuur van deze en nog vele andere gerechten nalezen. En om de
picknick een feestelijk tintje te geven kun je een lekkere fles wijn
meenemen. Vergeet dan niet de kurkentrekker! Bier en fris mag
natuurlijk ook.
Wij hebben voor u nog een heerlijk recept met varkensvlees voor in de
picknickmand:
Koude karbonaadjes met mosterdsaus
Picknickgerecht voor 4 personen
4 dunne ribkarbonaadjes
1½ eetlepel mosterd
4 eetlepels appeldiksap (of appelsiroop)
1 theelepel gedroogde of verse tijm
4 eetlepels olijfolie
4 eetlepels yoghurt
6 eetlepels mayonaise
zout, peper
1. Meng een ½ eetlepel mosterd met 3 eetlepels appeldiksap, ½
theelepel tijm, de olie, ½ theelepel zout en ½ theelepel peper.
2. Bestrijk het vlees met het mosterdmengsel en laat het een uurtje
marineren.
3. Bakkerel het vlees: verwarm een (antiaanbak)pan even voor op een
hoog vuur. Zet het vuur op halve stand, leg de karbonaadjes in de pan
en bak ze zachtjes aan beide kanten bruin en gaar (ca. 15 minuten).
Schuif het vlees tijdens het bakken over de bodem van de pan en keer
het een paar keer. Laten afkoelen.
4. Meng de rest van de mosterd met de rest van het diksap, de rest van
de tijm, de yoghurt en de mayonaise. Voeg zout en peper naar smaak
toe. Doe de saus in een afsluitbaar bakje en serveer het later bij het
vlees.
Tip: Als je van pittig houdt, kun je de mosterd vervangen door sambal
of Thaise pesto-style sauce. Marineren met gewone Italiaanse pesto of
pesto-rosso maakt deze karbonaadjes tot een mediterrane lekkernij.
Voor nog veel meer lekkere varkensvleesrecepten, kijk op www.vlees.nl.