Maandagenda juni
Gezonde voeding, groente en fruit.
Promotie drs. R. van den Berg
in de Faculteit der Geneeskunde.
Food related antioxidants in oxidative stress.
Promotor: Prof.dr. A. Bast; co-promotores: dr. G.R.M.M. Haenen; dr. H. van
den Berg (TNO Zeist).
Vrijdag 29 juni, 14.00 uur.
Antioxidanten in de voeding zoals vitamine C, vitamine E, carotenoïden en
flavonoiden staan heel erg in de belangstelling. Van antioxidanten worden
namelijk allerlei gezondheidsbevorderende effecten geclaimd zoals minder
hart- en vaatziekte en minder kanker. Het is nog steeds erg moeilijk om de
opname van antioxidanten en de effecten ervan in de mens eenvoudig te meten.
In dit promotieonderzoek, gefinancierd en uitgevoerd door TNO Voeding in
Zeist, is een methode ontwikkeld die op een snelle en eenvoudige manier de
antioxidant capaciteit van voedingsmiddelen kan bepalen, waardoor
verschillende voedingsmiddelen onderling vergeleken kunnen worden. Met onze
methode konden we een duidelijk verband tussen de antioxidant werking van
voedingsmiddelen en de antioxidant status in de mens na consumptie ervan
vaststellen. In een poging om het effect van een hoge antioxidantconsumptie
in de mens te meten hebben we een nieuwe marker voor gezondheid ontwikkeld.
Deze marker (NF-kB) bleek een goede afspiegeling te zijn voor ziekten die
zijn gekoppeld aan oxidatieve schade. NF-kB zou in voedingsonderzoeken
gebruikt kunnen worden om de relatie tussen voeding en oxidatieve stress te
onderzoeken