Maandagenda juni

Gezonde voeding, groente en fruit.
Promotie drs. R. van den Berg
in de Faculteit der Geneeskunde.
Food related antioxidants in oxidative stress.
Promotor: Prof.dr. A. Bast; co-promotores: dr. G.R.M.M. Haenen; dr. H. van den Berg (TNO Zeist).
Vrijdag 29 juni, 14.00 uur.

Antioxidanten in de voeding zoals vitamine C, vitamine E, carotenoïden en flavonoiden staan heel erg in de belangstelling. Van antioxidanten worden namelijk allerlei gezondheidsbevorderende effecten geclaimd zoals minder hart- en vaatziekte en minder kanker. Het is nog steeds erg moeilijk om de opname van antioxidanten en de effecten ervan in de mens eenvoudig te meten. In dit promotieonderzoek, gefinancierd en uitgevoerd door TNO Voeding in Zeist, is een methode ontwikkeld die op een snelle en eenvoudige manier de antioxidant capaciteit van voedingsmiddelen kan bepalen, waardoor verschillende voedingsmiddelen onderling vergeleken kunnen worden. Met onze methode konden we een duidelijk verband tussen de antioxidant werking van voedingsmiddelen en de antioxidant status in de mens na consumptie ervan vaststellen. In een poging om het effect van een hoge antioxidantconsumptie in de mens te meten hebben we een nieuwe marker voor gezondheid ontwikkeld. Deze marker (NF-kB) bleek een goede afspiegeling te zijn voor ziekten die zijn gekoppeld aan oxidatieve schade. NF-kB zou in voedingsonderzoeken gebruikt kunnen worden om de relatie tussen voeding en oxidatieve stress te onderzoeken