Gemeente Den Helder

last van stank of ongedierte in gft-bak?

betreft: u kunt er iets aan doen! week: week 26

Het is weer zomer, volgens de weersvooruitzichten van maandag 25 juni is het afgelopen dinsdag en woensdag flink warm geweest. Het is weer de tijd van het jaar waarin ongedierte en/of stank in groene rolemmers de kop op kan steken. Of dit ook werkelijk gebeurt, is voor een deel afhankelijk van de maatregelen die u zelf neemt. Hieronder volgt een aantal algemene tips en tips speciaal voor de zomerperiode.

algemene tips * leg grof droog gft-afval op de bodem van de gft-rolemmer (bijvoorbeeld takjes, snijbloemen); * laat het gft-afval eerst uitlekken of drogen voordat u het in de gft-container doet; * stamp het gft-afval in de container niet aan.

tips zomerperiode * plaats de container niet in de zon, om snelle afbraak van het gft-afval te voorkomen; * een krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft minder kans op achterblijvende resten na het legen. Als de krant in proppen wordt gelegd helpt dat tegen het vastplakken aan de bodem. In plaats van een krant kan ook een inlegbodem of lege eierdozen worden gebruikt; * eiwitrijk voedsel als vlees- en visresten kan het beste in een krant gewikkeld in de container worden gegooid die als eerste wordt geleegd; * het is handig om in de rolemmer de vrij natte lagen keukenafval af te wisselen met tuinafval (droog grasmaaisel of ander plantenmateriaal); bij gebrek aan plantenmateriaal helpt het om steeds een vel krantenpapier op de bovenste laag te leggen; * de gft-rolemmer bij iedere inzamelronde aanbieden, ook als deze niet helemaal vol is; * maak de container regelmatig schoon met groene zeep; * laat bij langdurige afwezigheid (vakantie) de gft-container leeg achter; * houd het deksel van de gft-container gesloten om te voorkomen dat vliegen/insecten hun eitjes in het gft-afval kunnen leggen (vlees- en visresten zijn een voedselbron voor maden). Schillen van fruit trekken fruitvliegjes aan. Eventueel kan een rubberen afsluitring worden aangebracht. Het deksel sluit dan hermetisch af. * het deksel op een kier zetten helpt om de luchtcirculatie op gang te brengen, waardoor anaërobe bacteriën (deze bacteriën gebruiken geen zuurstof) minder kans krijgen om het rottingsproces (dat de stank veroorzaakt) op gang te brengen. * de laatste twee tips lijken tegenstrijdig. Waarvoor u kiest hangt onder andere af van de samenstelling van het gft-afval dat in de container wordt gedaan. Voedselresten trekken ongedierte aan (dus gesloten deksel) en het vochtigheidsgehalte van het afval bepaalt de stank (dus open deksel).

laaste verandering: juni 29, 2001