Gemeente Breda

22-06-2001

Wethouder De Werd reikt eerste certificaten Onderwijs in Allochtone Levende talen uit
Op donderdag 28 juni ontvangen 67 leerlingen uit groep 8 uit handen van wethouder De Werd van Onderwijs het eerste certificaat voor Onderwijs in Allochtone Levende Talen. Dit certificaat geeft aan dat deze leerlingen het onderwijs in hun allochtone taal met succes hebben gevolgd. Het gaat daarbij om de talen Turks (11), Iraans (3), Spaans (1), Kroatisch (2), Cambodjaans (1) en Arabisch (49). De lessen richtten zich op het spreken, luisteren en schrijven van de taal. Ook krijgen de leerlingen achtergrondinformatie over hun allochtone taal. Met dit OALT-certificaat heeft Breda een primeur.

Allochtone talen
In Breda worden veel talen gesproken. Onlangs is een onderzoek naar de talen gedaan die de leerlingen thuis spreken. Gebleken is dat er in de gezinnen van basisschoolleerlingen in Breda 69 verschillende talen worden gesproken en dat verschillende van deze talen in veel gezinnen worden gesproken. Al deze talen worden normaal niet op school onderwezen. Voor zowel de taalontwikkeling als voor de culturele identiteit is het van belang dat kinderen hun thuistaal bijhouden. En daarvoor is het Onderwijs in Allochtone Levende Talen (OALT), dat voor een deel ook buiten de schooltijd wordt gegeven. In Breda volgen 1018 leerlingen uit 7 taalgroepen (Turks, Iraans, Spaans, Kroatisch, Cambodjaans, Arabisch en Maleis) de lessen in hun eigen taal.

Primeur
Tot 1998 werd het onderwijs in de taal van allochtonen door de centrale overheid geregeld. Maar sinds vier jaar is de gemeente verantwoordelijk voor dit beleid. De gemeente vindt dat dit onderwijs net als ander onderwijs van hoge kwaliteit moet zijn. Daarom heeft de gemeente Breda, als eerste stad in Nederland, aan de Katholieke Universiteit Brabant verzocht een stedelijk certificaat te ontwikkelen voor de leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs die het onderwijs in hun allochtone taal hebben gevolgd.

Verschillende grote steden hebben belangstelling getoond voor dit Bredase initiatief. Volgend jaar volgen waarschijnlijk Rotterdam en Den Haag. Met dit certificaat wordt de waarde van het OALT-onderwijs onderstreept en een standaard ontwikkeld voor de kwaliteit van OALT. Tevens wordt hiermee respect betoond aan de leraren die dit onderwijs verzorgen.

Breda, 22 juni 2001