Kamer van Koophandel Leeuwarden

KvK-steunpunt etnisch ondernemen slaat aan

Het steunpunt voor allochtone ondernemers bij de Kamer van Koophandel Friesland is een succes. In september vorig jaar is dit steunpunt in samenwerking met de Provincie Fryslân opgezet met als doel allochtone ondernemers te ondersteunen en (startende) allochtone ondernemers beter voor te bereiden op de Nederlandse manier van zakendoen. Gedurende het half jaar dat het project heeft gelopen zijn met 130 personen gesprekken gevoerd. Er hebben zich 23 personen als ondernemer gevestigd en nog eens 52 personen volgen een begeleidingstraject. De Kamer van Koophandel is dermate tevreden over dit resultaat dat het project geïntegreerd wordt in het standaard voorlichtingspakket.

In totaal wonen er in Friesland 45.000 allochtonen. Hiervan zijn er 18.000 van niet-westerse afkomst. Getalsmatig zijn in Friesland de Irakezen, Marokkanen en Turken in de meerderheid. Landelijk wonen er in Nederland 2,7 miljoen allochtonen. Kwantitatief is de Friese situatie niet te vergelijken met het landelijk beeld, maar de kwalitatieve problemen blijken echter veel overeenkomsten te vertonen. Drempelvrees naar Nederlandse instanties zoals de Kamer van Koophandel, de onwetendheid over de Nederlandse wet- en regelgeving en over de manier van zakendoen in Nederland zijn een aantal van de problemen die in Friesland niet in mindere mate voorkomen dan in andere provincies.

De Kamer van Koophandel Friesland heeft gedurende de projectperiode een allochtone voorlichter aangesteld, die de gesignaleerde problemen heeft aangepakt en tevens de medewerkers van de Kamer heeft geschoold in de specifieke knelpunten die allochtone ondernemers ondervinden. Deze voorlichter heeft de Kamer van Koophandel bekend gemaakt bij potentiële allochtone cliëntengroepen via persoonlijke contacten, tijdens bedrijfsbezoeken, lezingen, startersmarkten en via een mailing.

Gedurende de projectperiode is er met 130 personen gesproken. Deze gesprekken hebben geleid tot 23 inschrijvingen van ondernemingen. Overigens waren niet alle 130 personen bewust naar de Kamer van Koophandel gekomen om met een allochtone voorlichter te spreken. Diverse personen waren doorverwezen door andere organisaties.

Met 52 personen (40%) worden nog oriënterende gesprekken gevoerd om hen persoonlijk voor te lichten over het opzetten van een eigen bedrijf. De verwachting is dat ongeveer de helft hiervan als ondernemer aan de slag gaat.

Voor aanvang van het project is uitgegaan van maximaal 90 contacten. Nu dat er 130 zijn geworden kan de Kamer niet anders concluderen dan dat het steunpunt aan de verwachtingen voldoet. De Kamer van Koophandel gaat het steunpunt dan ook permanent integreren in haar voorlichtingsactiviteiten.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Otto van der Galiën, sectormanager bedrijfsvoorlichting van de Kamer van Koophandel, telefoon (058) 2954321., email: ogalien@leeuwarden.kvk.nl