ASTMA FONDS

Vergoeding dieetpreparaten voor longpatiënten per 1 juli 2001


- persbericht -

Minister Borst creëert doorbraak per

1 juli aanstaande:


Vergoeding voor dieetpreparaten
opluchting voor longpatiënten

Den Haag, 28 juni 2001 - Minister Els Borst van Volksgezondheid gaat vanaf 1 juli aanstaande de dieetpreparaten vergoeden die voorgeschreven worden bij de behandeling van longpatiënten. De juiste voeding zorgt er - in combinatie met bewegingstherapie - voor dat deze vaak ernstig verzwakte en vermagerde patiënten weer op krachten komen.

Minister Borst heeft de Tweede Kamer dezer dagen per brief laten weten dat zij per 1 juli de motie zal gaan uitvoeren waarin de kamerleden Rob Oudkerk (PvdA) en Siem Buijs (CDA) nadrukkelijk om de vergoeding hadden verzocht. De patiënten lijden aan de chronische longziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) die wereldwijd oprukt. Deze ziekte is ook in Nederland één van de belangrijkste doodsoorzaken en ontstaat veelal na jarenlang roken. Mensen met COPD kunnen vaak op termijn vrijwel niets meer opbrengen: een kort gesprek is al te veel.

Doorbraak

'Dit besluit van minister Borst is voor ernstige longpatiënten in ons land een doorbraak,' aldus directeur drs. J. Zoun van het Nederlands Astma Fonds. 'Wij pleiten al geruime tijd voor deze vergoeding. Eind vorig jaar nog vroegen wij tijdens de week van de chronisch zieken uitdrukkelijk aandacht voor de ziekte COPD en de gevolgen ervan voor de patiënt, zijn omgeving en de samenleving. Liefst 16% van de mannen van 75 jaar en ouder heeft COPD. Bij de vrouwen is dat 4,4%. Wij willen de progressie van COPD de komende jaren doorbreken en hechten groot belang aan het helpen bij de keuze voor een gezonde leefstijl. Voorbeelden daarvan zijn de begeleiding bij het stoppen met roken en andere interventies, te weten bewegingstherapie in combinatie met voedingstherapie. Het besluit van mevrouw Borst sluit hier heel goed op aan.'