Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Trimbos nieuwsflits 7|01 Nummer 7, 28 juni 2001

Groepsinterventies bij psychische stoornissen hebben effect

In Nederland is 70% van de preventieve werkzaamheden in de geestelijke gezondheidszorg gewijd aan vier thema's: depressie, werkstress, sociale psychiatrie en kinderen van ouders met psychiatrische problemen.
Groepsinterventies (cursussen en ondersteuningsgroepen) nemen daarbij een belangrijke plaats in. Internationaal en nationaal onderzoek laat zien dat deze interterventies effectief zijn. Dat is de conclusie van een recent verschenen rapport van het Trimbos-instituut. In opdracht van het ministerie van VWS werd een literatuurstudie verricht naar het effect van preventieve interventies bij mensen met psychische problemen. Op dit terrein is vooral veel onderzoek verricht naar groepsinterventies. Andere interventies zijn bijvoorbeeld: voorlichting, deskundigheidsbevordering van intermediairen, het opzetten van voorzieningen en het verbeteren van samenwerking. Hoewel ook deze interventies veel voorkomen is er nog weinig onderzoek naar verricht.
Een aantal groepsinterventies wordt op grote schaal uitgevoerd door preventiemedewerkers binnen de ggz. Het gaat daarbij om cursussen 'omgaan met depressie' voor volwassenen en ouderen, cursussen `omgaan met werkstress', ondersteuningsgroepen voor familieleden van psychiatrische patiënten en ondersteuningsgroepen voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen. Overzichtsstudies laten een consistent en positief effect zien voor depressie, werkstress en sociale psychiatrie. Ondersteuningsgroepen voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen zijn nog in een experimenteel stadium. Op kleinere schaal worden groepsinterventies ook uitgevoerd binnen thema's als eetstoornissen onder jongeren en bij seksuele kindermishandeling, of in het kader van opvoedingsondersteuning en hulp aan vluchtelingen en asielzoekers. Veel van deze interventies zijn nog experimenteel: er is nog onvoldoende onderzoek naar gedaan of er is wel onderzoek uitgevoerd, maar de uitkomsten zijn wisselend en niet eenduidig.
In het rapport wordt per thema een korte beschrijving gegeven van de problematiek en de interventies. Daarbij wordt aangegeven welke effectstudies en welke resultaten werden gevonden. Ten slotte vond rubricering van de interventie plaats.

Pim Cuijpers en Ernst Bohlmeijer: Preventie van psychische problemen vanuit de Geestelijke Gezondheidszorg, de effecten van groepsgerichte interventies. Unibind-uitgave Trimbos-instituut, 2001. Bestelnummer AU 0169, kostprijs f 20,-. Te bestellen bij de telefoniste van het Trimbos-instituut (030) 297 11 00.

* Ernst Bohlmeijer (030) 297 11 00

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kenniscentrum voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2001 Trimbos-instituut All rights reserved.